Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР е нарушила закона по казуса с разследвания за участие в престъпна група бивш полицейски шеф и настоящ депутат. Това заяви ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова, съобщава bTV.

Въпреки че тя не спомена поименно депутата, не отрече, че става дума за Христо Терзийски от ГЕРБ.

Припомняме, вчера бившият вътрешен министър заяви, че не му е известно да е бил проверяван. "Вътрешна сигурност" пък твърди, че става дума за разследване организирана престъпна група от ръководни служители на Националната полиция в периода 2018- 2020 г., като дирекцията обжалва прокурорския отказ от разследване.

МВР обжалва отказ на Спецпрокуратурата да разследва експолицейски шефове като част от престъпна група

МВР обжалва отказ на Спецпрокуратурата да разследва експолицейски шефове като част от престъпна група

Единият от висшите служители на ГДНП в момента е депутат

Маджарова обясни, че отказът е от 6 януари, тъй като наблюдаващият прокурор е разпоредил предварителна проверка именно на "Вътрешна сигурност" и тя не е събрала факти и данни, които да водят до извод за престъпление от общ характер.

По нейни думи 4 месеца след акта на прокуратурата от дирекция "Вътрешна сигурност" са пристигнали веществени доказателствени средства - т.нар ВДС.

Тя изрази недоумение защо, след като е постановен отказ на прокуратурата за образуване на досъдебно производство, 4 месеца по-късно представители на "Вътрешна сигурност" са пристъпили към изготвянето на ВДС и са ги изпратили в Специализираната прокуратура. Маджарова подчерта, че това е нарушение на чл. 33 ал. 1 на Закона за СРС.

Тя обясни, че в момента преписката е в Апелативната спецпрокуратура.

И прокуратурата, и МВР играели политически

И прокуратурата, и МВР играели политически

Докато не бъде отстранен Гешев, войната между МВР и прокуратурата нямало да води до ефективна борба с корупцията