От Спецпрокуратурата обвиниха петима за участие в група за данъчни измами, ощетили бюджета с поне 8 860 057 лева, съобщиха от Спецпрокуратурата. Четиримата задържани за 24 часа са с парични гаранции в различен размер - 100 000 лв., 50 000 лв. и 20 000 лв.

До момента е установено, че от 2014 г. до април 2019 г. групата е ощетила бюджета с поне 8 860 057 лева чрез избягване плащането на корпоративен данък и ДДС.

Четирима от обвинените са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления. Петият участник в групата е извън България. Когато бъде открит и върнат в страната, и той ще бъде обвинен, уточниха от специализираната прокуратура.

Групата е регистрирала офшорни фирми и търговски дружества в Гърция на името на подставени лица, контролирани от групата. Те са декларирали несъществуващи вътрешно-общностни доставки на спортни стоки, както и продажби на спортни стоки чрез интернет платформа, които не са били отчитани.

Групата е неутрализирана на 17 април 2019 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура. Извършени са претърсвания в жилища, в счетоводна къща и етаж от офис сграда. Иззети са документи, компютри, печати на фирми, банкови карти, мобилни телефони.