Специализираната прокуратура внесе в Специализираният наказателен съд искане обвиняемият за престъпление против Републиката и за хулиганство на публично място, извършено с изключителен цинизъм и дързост - Михаил Михайлов от Стара Загора, да бъде настанен за изследване в психиатрична клиника, съобщават от държавното обвинение.

Съобразявайки се с внесеното искане, Апелативния специализиран наказателен съд остави без разглеждане мярката за неотклонение на Михайлов, докато не бъде решен въпросът с вменяемостта на лицето.

Спецпрокуратурата протестира освобождаването на старозагореца, поругал националния флаг

Спецпрокуратурата протестира освобождаването на старозагореца, поругал националния флаг

Според прокуратурата има опасност да се укрие и да извърши престъпление

Михайлов е привлечен към наказателна отговорност (за престъпления по чл. 108, ал 2 и чл. 325, ал.2 от НК) за това, че на 7 септември 2020 г., на неустановено място в гр. Стара Загора, уринирал върху знамето на Република България, заснел деянието си на видео и същия ден го публикувал в интернет пространството. На 1 ноември 2020 г. в социалните мрежи се появи нов видеоклип със същото със същото съдържание, този път недалеч от оградата на специализираното правосъдие на ул. "Черковна" 90 в столицата.

За същото престъпление, извършено на 29 май 2018 г. пред сградата на Съдебната палата в София той бе осъден (на 18 юли 2019 г.) от Специализирания наказателен съд на 1 година и 10 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок.

Предстои Спецсъдът да се произнесе по искането на първоинстанционната прокуратура за установяване психиатричното състояние на обвиняемия.

Обвиняват за втори път старозагорец за поругаване на националния флаг

Обвиняват за втори път старозагорец за поругаване на националния флаг

Задържан е за 72 часа