В Специализирана прокуратура е постъпила информация от Върховна касационна прокуратура по отношение на бившия вътрешен министър Христо Терзийски.

Припомняме, че през декември 2021 г. МВР съобщи, че Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство за участието в организирана престъпна група срещу бивш ръководен кадър в силовото ведомство, понастоящем депутат. Макар и да не бяха посочени имена, от реакцията на депутата от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Христо Терзийски стана ясно кого се визира. 

Христо Терзийски не се разпозна в обвиненията на МВР за участие в престъпна група

Христо Терзийски не се разпозна в обвиненията на МВР за участие в престъпна група

Това било разпалване на вътрешната война между МВР и прокуратурата

Разработката на "Вътрешна сигурност" в МВР беше събрала данни за висши полицаи от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) в организирана престъпна група (ОПГ). Тези заключения са докладвани на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Младен Маринов, както и на ДАНС и прокуратурата.

От спецпрокуратурата обаче прекратиха разследването и постановиха отказ, който бе обжалван на две инстанции.

Маринов и Терзийски против политическа употреба на видеото с полицейското насилие

Маринов и Терзийски против политическа употреба на видеото с полицейското насилие

Проверка е направена още през 2020 г. - резултатите са в прокуратурата

Прокурор Валентина Маджарова обясни пред журналисти, че следва наблюдаващият прокурор да разпореди допълнителна проверка, след извършване на която ще се произнесе по същество. Специализираната прокуратура ще спази указанията на ВКП, те са задължителни и ще бъдат изпълнени, увери Маджарова.

Тя добави, че когато спецпрокуратурата може, ще даде информация по случая, но сега просто няма информация, която могат да предоставят.

Голяма част от самата преписка е секретна, така че нека спазим закона, каза още Маджарова

Припомняме, че през юни 2020 г. водещите разработката са докладвали, че са събрали достатъчно данни за "съществуването на ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП, а Христо Терзийски смени Младен Маринов като вътрешен министър през юли 2020 г. след случаите на полицейско насилие в началото на миналогодишните протести и сблъсъците между униформени и граждани, искащи да достигнат плажа в парк "Росенец" до лятната резиденция на Ахмед Доган. Дотогава той оглавяваше националната полиция.