Специализираният наказателен съд остави в ареста Николай Банев, предаде "Нова телевизия".

"Доказателствата по делото бяха правилно интерпретирани от съдията. Това е единствената адекватна мярка към този момент за извършеното престъпление. Осемте месеца не са изтекли от както е взета мярката му от българския съд", заяви прокурорът Мария Дойчева.

Николай Банев се оплака от "флората и фауната" в ареста

Николай Банев се оплака от "флората и фауната" в ареста

Роднини на арестанти готвят протести заради нечовешките условия

Оказа се още, че съдът не признава срокът, в който Николай Банев е бил в ареста във Франция и беше категоричен, че това по никакъв начин не е в разрез с правата на обвиняемия, както и че това не противоречи на европейската практика. "Когато няма правосъдие, не говорим", каза адвокатът на Банев Христо Ботев, според когото осемте месеца от ареста на Банев са факт. Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок от днес пред Апелативния специализиран наказателен съд. Заседанието е насрочено за 4 юли.

Николай Банев шокиран от следствения арест

Николай Банев шокиран от следствения арест

Банев видя престъпно сдружение на следствие, прокуратура и съд

Преди произнасянето на спецсъда по мярката му, бизнесменът Николай Банев говори пред журналисти. Той подчерта, че откакто е в ареста, от досега не е бил разпитан нито веднъж. "Как се води дело, когато основният обвиняем не е част от процеса на разследване", попита задържаният бизнесмен и добави, че хората, които са били разпитвани са давали неправдоподобни и неверни обяснения.

Бизнесменът е категоричен, че от това дело ще изгуби единствено държавният бюджет. Той се оплака и от лошите условия в ареста. "Условията в ареста са абсолютно нечовешки. Няма въздух, няма светлина, няма слънце, няма топла вода. Тоалетната е в стая с 3-4 човека, като през цялото време все някой е в нея. В помещенията има мухъл, влага, хлебарки и дървеници. Цялата флора и фауна са там. За 24 часа разходката е в каре по-малко от 20 квадрата като понякога в него са по 15 човека. В този един час непрекъснато се пуши, обездвижването е тотално", разкри Банев и добави, че историята с къщата на ул. "Невена Коканова" е постановка, както и че целият процес срещу него и съпругата му Евгения Банева са поръчка, но все още не знае от кого точно.

Николай Банев с нови две обвинения

Николай Банев с нови две обвинения

Материалите по делото срещу Баневи са 122 тома

Припомняме, че Николай и Евгения Баневи са в ареста с мерки за неотклонение "задържане под стража". Двамата бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември. Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер.

Обвиняват и майката на Николай Банев за източване на средства

Обвиняват и майката на Николай Банев за източване на средства

Продала кран при много неизгодни условия

Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв. В сряда майката на бизнесмена Мария Банева също се сдоби в обвинение. 77-годишната жена ще отговаря за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари.