Майката на Николай Банев също ще бъде привлечена към наказателна отговорност, но предвид напредналата й възраст, най-вероятната мярката й за неотклонение ще е "парична гаранция".

Това стана ясно на брифинг на зам.-главния прокурор Иван Гешев във връзка със пристигането на Евгения и Николай Баневи днес на родна земя.

Майката на Николай Банев е имала участие в някоя от фирмите на сина си, например в управлението на множество дружества от холдинга "АКБ Форест".
Наблюдаващият прокурор Мария Дойчева обясни, че майката, въпреки напредналата си възраст, се е разпореждала и вземала пари от касите на "Полимери", включително е продала кран при много неизгодни условия.

Парите са присвоени от фамилията, а по думите на прокурор Дойчева възрастната жена е била активен участник в прането на пари.

Престъпленията на Баневи – пример за бандитската приватизация, обяви прокуратурата
Обновена

Престъпленията на Баневи – пример за бандитската приватизация, обяви прокуратурата

"Полимери" е "обезкостен", пари от сделки са отивали в офшорки на Баневи

По случая Баневи на брифинга стана ясно, че предстои да бъде повдигнато обвинение на Никола Банев за пране на пари в размер на 589 милиона 800 хиляди евро. Припомняме, преди няколко часа от прокуратурата разпространиха съобщения, че Баневи ще бъдат обвинени по 7 параграфа за престъпления от общ характер. 

Към наказателна отговорност вече е привлечена Евгения Банева, като на нея и е предявено конкретизирано обвинение, а в момента тече предявяване на актуалните прецизирани обвинения на съпруга й - Николай Банев, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев и посочи, че повдигнатите им обвинения са от пет пункта.

Сред тях са обвинения за незаконно притежаване на боеприпаси, организирана престъпна група, и длъжностно присвояване на източване на четири предприятия - "Елма" Троян, "Полимери" Девня, "Топлофикация"-Казанлък и химически завод "Панайот Волов". Финансовата щета, причинена от това длъжностно присвояване и от данъчните престъпления, за които са привлечен семейство Баневи, са в размер на над 90 милиона лева.

Какъв беше смисълът от зрелищния арест, питат от семейство Баневи

Какъв беше смисълът от зрелищния арест, питат от семейство Баневи

Децата са оставени безпризорни

Банев ще бъде привлечен като обвиняем и за пране на пари в размер на 589 милиона 800 хиляди евро или над 1 млрд. лева или, които се намират в офшорни на сметки на дружества, контролирани от лицата, извън територията на България, разкри зам.-главният прокурор.

Към момента се проверява цялостната дейност, всички дела и преписки относно задържаните лица, посочи Гешев.

До този момент единствените сигнали срещу Баневи са били на ниво Районна прокуратура - за телесни повреди относно техни работници и служители. Разследващите са открили и няколко досъдебни производства за данъчни престъпления, които са били висящи към момента.

Прокурор Дойчинова посочи още, че организираната престъпна група е била сформирана през 2005 г. и е действала до задържането на лицата - 22 октомври 2018 г. До настоящия момент повдигнатите обвинения са на Николай Банев за ръководител на организираната престъпна група, на съпругата и майка му - за участие в организирана престъпна група.

Има и други неустановени до момента лица, за които когато се съберат достатъчно доказателства ще бъдат включени в досъдебното производство.

Припомняме, че 26 октомври Николай и Евгения Баневи бяха арестувани на летището в Ница. 

Зам.-главният прокурор Гешев обяви престъпленията на Баневи за пример за бандитската приватизация. От МВР разпространиха при претърсването на името на Баневи снимков материал, който впечатли обществеността, но се зададоха и въпроси защо службите правят това.