Специализираният наказателен съд прекратява съдебното производство и връща делото срещу Румяна Ченалова на специализираната прокуратурата за отстраняване на процесуалните нарушения.

Отменят решението на СГС и пак съдят Румяна Ченалова

Отменят решението на СГС и пак съдят Румяна Ченалова

Софийският апелативен съд връща делото след протест на Специализирано звено "Антикорупция"

Съдът даде ход на разпоредителното заседание по делото срещу Румяна Ченалова за нарушения, извършени по делото Обединени енергийни търговци срещу НЕК.

Защитата на Ченалова поиска да се прекрати досъдебното производство и делото да се върне на прокуратурата. Според защитата не са изпълнени указанията на съда, като са направени промени, но не са отстранени нарушенията относно обвиненията. Отстраняването на нарушенията от прокуратурата са отнели два месеца и заради забавянето делото е отишло в специализирания съд, съгласно новите разпоредби на НПК. Защитата е категорична, че промените в обвинителния акт са козметични и не са изпълнени императивните указания на съда. Обвинителният акт е неразбираем и идентичен с предходния, твърди още защитата.

Отложиха за февруари делото срещу Румяна Ченалова

Отложиха за февруари делото срещу Румяна Ченалова

Тя няма интерес и желание да се проточва във времето разглеждането на делото и е подготвена с всички доводи

Румяна Ченалова заяви, че също счита, че във фазата на досъдебното производство има процесуални нарушения, допуснати от прокуратурата, които касаят неяснотата и противоречие на обвинението в обвинителния акт.

"Тотално е игнорирано производството по ГПК. Това, което е написано в обвинителния акт, показва тотално непознаване на процесуалния закон, отделните производства в него. Прокуратурата си позволява избирателно да скача от норма на норма, от общото исково в търговското производство, посочва, че са нарушени разпоредби от ЗСВ, които касаят орган на съдебната власт, който е ВКС или Прокуратурата, или СГС, но не и аз", заяви на излизане от залата Румяна Ченалова.

Отменят решението на СГС и пак съдят Румяна Ченалова

Отменят решението на СГС и пак съдят Румяна Ченалова

Софийският апелативен съд връща делото след протест на Специализирано звено "Антикорупция"

Тя заяви, че като нейно нарушение са приписани задължения на ищците, в които няма място съдията.

По думите й ако делото й не е трансферирано в спецсъда, при тези нарушения е щяло да се чете оправдателна присъда.

"Това е несериозно дело. Това е срамно дело", категорична беше тя.

След решението на спецсъда от прокуратурата бяха категорични, че ще протестират решението.

Наблюдаващите прокурори заявиха, че съдът не им е дал думата за становище по изложените от Ченалова аргументи.

Прокуратурата предаде на съда Румяна Ченалова

Прокуратурата предаде на съда Румяна Ченалова

Бившата съдийка ще бъде съдена за престъпление по служба

Припомняме, името на съдия Ченалова стана известно след изказването на бившия френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, който се възмути от опит за кражба на клон на френско дружество чрез съдебната система. Кабан заяви, че и в съда у нас "има гнили ябълки".

Гласът на съдия Ченалова изтече в прословутите записи, станали известни като "Яневагейт". Шефът на СГС Владимира Янева бе отстранена от длъжност и съдена за издаване на разрешения неправомерно на СРС-та. Самата прокуратурата обаче прекрати разследването по скандала, както направи и по-късно и ВСС.

Съдия Румяна Ченалова също бе дисциплинарно уволнена и й бе повдигнато въпросното обвинение, което касае работата й в Търговското отделение на СГС. Ченалова е била съдия по редица известни дела - от аферата "Сапард", до убийството пред дискотека "Соло" в София, мегаделото "Октопод" срещу бившата барета Алексей Петров, както и в делата по финансовите спорове между банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски.