Новосформираното специализирано прокурорско звено за противодействие на престъпленията против финансовата система на ЕС е провело акции на 16 адреса в София, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Белоградчик, Гоце Делчев и Силистра. Това съобщи БНР.

От държавното обвинение уточняват, че от миналия четвъртък до вчера екип от прокурори, разследващи полицаи, експерти и полицейски служители са извършили поредица от огледи, претърсвания, изземвания от фирмени офиси, работни и жилищни помещения. Разпитани са били и свидетели.

Чрез извършените процесуално-следствени действия е трябвало да се съберат доказателства по четири досъдебни производства за злоупотреби с евросредства чрез нарушаване на процедури от страна на бенефициенти, посредници, чиновници по програмите "САПАРД" и "Леонардо да Винчи". Субсидиите по проектите възлизат на около 9 млн. лв., съобщават от прокуратурата.

Сред проверявани лица и фирми няма известни имена и че те са станали обект на интерес на спецзвеното, оглавявано от прокурор Маргарита Попова, след сигнали на ОЛАФ.