Полицията в Перник е задържала трима за незаконен добив на въглища.

Униформените действали по сигнал, подаден на 31 март, събота. Според сигнала самоуките миньори добивали нелегално въглища в мините под пернишкия квартал "Рудничар".

Полицаите пристигнали на мястото и установили три лица, които добивали въглища нелегално. Задържаните са двама мъже - 30-годишен мъж с инициали П. С. и 34-годишен мъж с инициали Ц. А., както и една жена с инициали А. Л., на 47 години.

На място органите на реда намерили и няколко чувала, пълни с черното злато. Въглищата са иззети.

Трите лица са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Инкриминират незаконния добив на подземни богатства

Инкриминират незаконния добив на подземни богатства

Наказанието може да стигне до 15 години лишаване от свобода и 500 хил. лева глоба

Припомняме, незаконният въгледобив в квартал "Рудничар" в Перник е болна тема за местните жители. Нелегалният минен добив излага хората на ежедневен риск за живота им - вследствие на нелегалните подземни изкопи дворовете и къщите на хората буквално потъват в земята. Този проблем съществува и в други райони в областния град - парка "Урса", "Стара Тева", "Бела вода" и други.

Къщи в пернишкия квартал "Рудничар" потъват заради незаконен добив

Къщи в пернишкия квартал "Рудничар" потъват заради незаконен добив

Сигналът е препратен към Министерство на енергетиката

На 25 май миналата година Радослав Милев, който живее в квартал "Рудничар", алармира news.bg за последствията върху имота му от потъването на земната маса. Според него заради потъването на къщите, вратите на гаражите на хората в квартал "Рудничар" вече не могат да се отварят, а по постройките се появяват зловещи пукнатини. Почвата продължавала да сляга, а в дворовете на хората се образуват огромни ями.

Снимка 295843

Източник: Радослав Милев

Припомняме, на 25 юни граждани на Перник протестираха срещу организирана манифактура на нелегални "къртици" на въглища. Протестът пред сградата на Народното събрание бе символичен, като се събраха седем души. Въпреки скромния протест обаче, хората бяха приети в Министерството на енергетиката, където бяха очертани промените в Наказателния кодекс (НК) за инкриминиране на незаконния добив на полезни изкопаеми.

Затвор за нелегален добив на подземни богатства

Затвор за нелегален добив на подземни богатства

Зам.-енергийните министри приеха протестиращите жители на Перник