За прекратяване на делото, заведено срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Стоименова, призовават от самата организация, цитирани от "24 часа".

Искането е отправено в отворено писмо, изпратено до прокуратурата, до Министерския съвет, до омбудсмана и до Министерството на здравеопазването.

Припомняме, проф. Стоименова беше обвинена за създаване на фалшива тревога, твърдейки в интервюта, че е възможен недостиг на лекарства в началото на извънредното положение, когато мнозина се опитаха да се запасят и с лекарства.

В писмото от Фармацевтичния съюз се изтъква, че такъв недостиг на лекарства е доказан от актовете на компетентните органи и от официалните изявления на български и международни организации, които отговарят за контрола на разпространението на лекарствата.

В текста са цитирани и заповеди от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за забрана на износ на някои лекарства заради възможен недостиг на българския пазар, както и писма от Изпълнителната агенция по лекарства до министъра на здравеопазването, в които се посочва вероятен недостиг в България заради производствени причини, спиране на вноса на територията на ЕС, повишено търсене и увеличен паралелен износ.

Възможният, а и реалният недостиг на лекарства в страната за някои медикаменти, е потвърден с актовете на министъра на здравеопазването и писмата от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Изказванията на проф. Стоименова са след датата на съставяне на писмата на ИАЛ и се явяват доказани към момента на изнасянето на информацията пред обществото. Те не могат да се квалифицират като неистински или фалшиви, допълват още от БФС.

Продължаването на наказателното преследване е неоснователно и би повдигнало въпроси каква е целта му, както и по каква причина не са повдигнати обвинения на представители на институциите на ЕС, на министъра на здравеопазването и на представители на ИАЛ за еднакви по съдържание твърдения, пишат от Фармацевтичния съюз. 

Припомняме, на 10 април стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинения на шефа на Българския фармацевтичен съюз заради неоснователни твърдения за очаквана липса на лекарства. Обвинението за всяване на паника бе на база на интервю на проф. Стоименова.

След това от Националната пациентска организация изразиха загрижеността си към обвиненията срещу Стоименова .

Според адвокат Михаил Екимджиев обвинението срещу нея нямало да мине в съда.

Междувременно от Фармацевтичния съюз сезираха Европарламента за обвинението срещу своя председател. 

На 22 април Софийският районен съд отмени паричната гаранция в размер на 20 000 лева на шефа на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.