Поведението на началника на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев не подхожда на служител на МВР. Такова мнение изразиха в свое становище от Националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" (НСКО) по повод предприетите действия на полицията през последните дни спрямо кабелното пиратство.

Те са категорични, че Колев разпространява невярна информация в медиите, манипулирайки общественото мнение, и по този начин уронва престижа на службата си. От НСКО посочват и че според тях "Терапро" са ръководители в сянка на Явор Колев и именно те му подават невярната информация.

Браншовата организация отрича данните, представени от началника на ГДБОП, че петте унищожени при акцията кабелни оператори са нанесли вреди за над 10 милиона лева на тримата жалбоподатели БТВ, Нова и HBO.

Кабелни оператори плашат със съда в Страсбург след акцията на ГДБОП

Кабелни оператори плашат със съда в Страсбург след акцията на ГДБОП

ГДБОП нарушили основни човешки права като правото на достъп по информация

Това е измислена цифра, защото противното означава, че всеки от тях дължи по милион лева месечно на въпросните жалбоподатели и на нас ни е много интересно да разберем как точно един малък регионален оператор би могъл да задлъжнее с такава огромна месечна сума, пък дори на телевизия, която бе глобена от КЗК три милиона лева за изнудване на кабелни оператори, заявяват в позицията си.

От НСКО категорично отхвърлят и твърдението за установени 60 незаконно разпространявани телевизионни програми от тези оператори.

Тъй като това е съвършено невярно, г-н Колев следва да си дава ясна сметка, че с подобен род твърдения уронва търговската репутация на въпросните оператори и от това следват вреди, респективно може да му се търси гражданска отговорност за сериозно парично обезщетение, подчертават те.

От сдружението квалифицират като "нагла инсинуация" думите на Колев, че интернетът не е бил прекъсван. Те напомнят, че десетки хиляди хора от Бургас до Петрич са били свидетели на точно обратното.

Сдружение на кабелните оператори подозира, че ГДБОП работи срещу тях

Сдружение на кабелните оператори подозира, че ГДБОП работи срещу тях

Искат разследване на отношенията между ГДБОП и "ТеРаПро"

Вместо да манипулира общественото мнение, г-н Колев следва да поднесе извинение на гражданите за причинените им неудобства, категорични са от НСКО и допълват, срещу него ще бъде подадена жалба за нарушаване на разрешението на Окръжния съд, който е допуснал изземване само на телевизионна техника, но не и на техника за интернет и чупене на оборудване в базовите станции.

Не считаме, че авторитет пред гражданите се печели от МВР с разпространяване на лъжи и ликвидационни поръчкови операции над малкия бизнес в България, заявяват от браншовата организация.

Припомняме, на 13 юни ГДБОП влезе в офиси на кабелния оператор "Кабел Сат Запад" в Кюстендил, Дупница, Благоевград и Гоце Делчев.

Вследствие на акцията голяма част от жителите на Гоце Делчев останаха без телевизия и интернет, което предизвика протест в града. Такива недоволства имаше и в други градове по страната.

МВР на война срещу интелектуалното пиратство в България

МВР на война срещу интелектуалното пиратство в България

Не МВР, а операторът бил виновен, че хората нямат телевизия и интернет

По думите на адвокатът Емил Василев зад операцията на маскираните стоят корпоративни интереси.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви от НС, че интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем, с който МВР ще се бори занапред.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пък посочи, че 700 000 потребители на телекомуникационни оператори са в сивия сектор. Общо 60 телевизионни български и чужди програми на пет кабелни оператори били разпространявани в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права.

От своя страна шефът на на Асоциацията на българските радио-и телевизионни оператори (АБРО) Анна Танова, заяви, че кабелното пиратство нови вреда на телевизиите и хазната. Тя бе категорична, че не се цели унищожаване на малкия и средния бизнес. 

От Националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" заплашиха, че предстои лавина от дела срещу България в Европейския съд в Страсбург заради акцията на ГДБОП.

700 000 зрители гледат TV от сивия сектор
Обновена

700 000 зрители гледат TV от сивия сектор

Проверките на кабелните оператори продължават, увери Арнаудова