Анна-Мария Борисова е името на новия здравен министър. Това стана ясно по време на редовното заседание на кабинета в Министерски съвет.

Припомняме, досегашният здравен министър Божидар Нанев подаде оставка, след като прокуратурата му повдигна обвинения за сделки с лекарства, ощетили бюджета.

Премиерът Бойко Борисов представи новия здравен министър, постави му първата задача и обяви най-добрата антикризисна мярка на кабинета.

Да спре течовете в здравеопазването, това разпореди премиерът на току-що одобрената на заседанието на МС за здравен министър Анна-Мария Борисова.

„Няма как да има повече пари, ако не спрат корупционните сделки", категоричен е Борисов.

По думите му това е най-добрата антикризисна мярка. Борисов съобщи, че в петък трябва да получи подробно доклади за течовете и обеща още в понеделник информация за това какво ще бъде предприето. От сега обаче той обяви, че ще сезира прокуратурата.

Борисова:
Аз моята къщичка съм си я помела и подредила, но чух, че има други, които не са, и подчерта, че са нужни ред и дисциплина.

Бойко Борисов съобщи, че НЕК купувала ток от всички ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ и правила така наречения микс на цена 90 лв., а продавала тока на електроразпределителни дружества на цена 88 лв., а те на крайния потребител - на цена 146 лв.

Борисов подчерта, че и болниците като потребители плащат 146 лв. Той изрази недоумение защо действат тези схеми и отбеляза, че отговорност е трябвало да носи и държавният регулатор (ДКЕВР), който определя цените. Борисов е категоричен, че подобни схеми трябва да бъдат разплетени и преустановени.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е казал на Борисова да продължи реформата в здравеопазването с по-бързи темпове, по-решително, по-твърдо, независимо от съпротивата, която има там.

По думите му здравната реформа е нещо, което трябва да се случи и всички са съгласни, но статуквото е такова, че на никой от работещите в здравеопазването, не му се иска да се случи.

Не мога всеки ден да възлагам на службите задачи да търсят корупционни схеми, каза Борисов, убеден, че това трябва да е работа на министрите.

Премиерът заяви, че министър Борисова има и характер, и компетентност, и волята.
Министър-председателят каза още, че Борисова е първият човек, на когото предлага поста здравен министър и че се е допитал за нея до лекарските среди.
Считам, че тя има тежък характер, трудно комуникативна е, а на мен такъв човек ми трябва", добави той.

Помолена да каже как ще изпълни първата си задача, новият здравен министър Анна-Мария Борисова посочи, че е необходима ревизия и че според нея прибързано не бива да се действа.

Борисова е категорична, че трябва да има ред и дисциплина и заяви, че това не значи диктатура. За здравната реформа тя каза, че трябва да се направи с мисъл за болния - болният да е добре, той да е в центъра.

При първата си медийна изява след одобряването за министър Анна-Мария Борисова държеше пресконференцията да бъде по неин сценарий.

Помолена да каже кои ще са първите й стъпки като министър, дали смята да предприеме структурни промени в министерството и как би коментирала проблема с критериите за болниците, Борисова заяви: Ще ми позволите аз да реша сценария.
Тя добави, че много държи на едно изречение: Здравеопазването е част от обществения живот. Каквото е в другите сектори, е и при нас, добави тя.

Премиерът за новия министър:
Считам, че тя има тежък характер, трудно комуникативна е, а на мен такъв човек ми трябва.

След като представи професионалния си път и беше станало ясно, че от 7 години за трети мандат е председател на Българското дружество по ендокринология, тя заяви: „Аз моята къщичка съм си я помела и подредила, но чух, че има други, които не са, и подчерта, че са нужни ред и дисциплина".

Помолена да каже каква е визията й за ученическото здравеопазване Анна-Мария Борисова съобщи, че получила първата си международна награда по такъв проект - „Да пораснем със здрави кости".

Тя разказа, че за това е получила 20 000 евро и ги е похарчила, за да напише Недялко Йорданов една приказка, а Развигор Попов една песен, за да я изпеят и запишат Мими Иванова и Богдан Томов, заедно с група Пим-Пам и цитира „Млечната песен":
„Който пие всяка сутрин 8 л. прясно мляко, той дете ще стане яко".

Борисова каза още, че тази „Млечна песничка" е раздадена като ноти и текст в детските градини и припомни още, че по проекта е направен голям концерт в зала 1 на НДК е имало концерт за 3000 деца от София.

Борисова не пропусна да направи диагностика на присъстващите 50-60 души в залата. Тя заяви, че всяка пета жена е с остеопороза, че има 200 хиляди души, които не знаят, че са диабетици и че всеки трети мъж има заболяване на щитовидната жлеза.

„Аз доста знам и мога да си служа с познанието. Това харесвам на господин Борисов", каза министърката и добави: „Считам, че първата ни среща може да приключи".

В този момент се намеси водещият пресконференцията Симеон Дянков, който представи и новия зам.-здравен министър Десислава Димитрова, която е икономист, специализирал здравна икономика.

Проф. д-р Анна-Мария Борисова е eндокринолог в Клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания, Медицински университет в София.

Председател е на Българско дружество по ендокринология и Българска лига за профилактика на остеопорозата.

Проф. Борисова е шеф на клиниката по ендокринология и има заслугата за вписването на лекарствата за остеопороза в позитивния списък.