Иззети са 9 500 000 къса цигари без бандерол и осем души са арестувани при проведена спецакция в района на Хасково, съобщава пресцентърът на МВР.

Акцията е извършена вчера от служители на ГДБОП и ОДМВР-Хасково, под ръководството на окръжната прокуратура в Хасково.

Тя е била насочена към пресичане на контрабанден канал за внос на акцизни стоки - цигари, без бандерол.

Цигарите, натоварени в Гърция, прикрити с тапа и въведени в страната през ГКПП - Капитан Петко войвода, били предназначени за пазара в столицата. Открити са 9 500 000 къса от марките ''Вектра'', ''М.Д.'', ''Маджестик'' и ''Ремингтон'', възлизащи на приблизителна стойност около 3 543 750 лв.

В хода на разследването било установено, че в контрабандния канал участват български и чужди граждани. Установени са поръчителите, получателят на пратката, както и тези, които финансирали контрабандата и спомогнали за безпроблемното преминаване на границата.

Изяснено е още, че групата е действала от известно време, като използвала различни схеми за контрабандния внос през границата - под прикритието на внос на найлонови торбички от Турция и Франция, а през Гърция- чрез използване на неистински ТИР карнети и регистрационни табели на МПС.

Задържани са осем души, сред които митничар, за когото е установено, че е съдействал за безпроблемното преминаване на цигарите през границата.

Продължават претърсванията на територията на София и Хасково, както и документирането на случая.