„Имаше достатъчно сериозна оперативна информация, която трябваше да бъде проверена. Не очаквайте от мен да направя онова, което се правеше преди. Не очаквайте да раздавам обвинения".

С тези думи вътрешният министър Цветлин Йовчев отговори на въпроса за обиска на офиси на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев след операцията по залавянето на пратката от 1400 кг. кокаин във Франция.

Вицепремиерът обясни, че резултатите от обиските няма да бъдат „чак толкова бързи", защото е необходимо да се проверят доста документи и компютри.

Показаха в София камиона и коли, участвали в Париж- Дакар
Още...

Част от изгорелите документи в офиса на Орлин Алексиев са свързани с "Париж-Дакар", съобщи по-късно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
Главсекът на силовото министерство увери, че при обиските всички процесуални действия са одобрени със съответните протоколи от компетентните органи по съответното досъдебно производство.

Той отново заяви, че нито потвърждава, нито отрича дали е свързан Орлин Алексиев с заловения във Франция кокаин.

На въпрос има ли връзка между акцията „Кокаинови крале" и Орлин Алексиев и по повод информацията, че е възможно Евелин Банев - Брендо да бъде разпитван заедно с Гълъбин Боевски, Лазаров отговори, че не може да коментира механизма и критериите, по които някой е определил кой е кокаинов крал и кой не е такъв.
Доколкото си спомням, това беше операция проведена изцяло от италианските служби, така че на този въпрос могат да ви дадат повече отговори предишните ръководители на МВР, коментира той.

Камионът с 1400 кг. кока в същност бил гаф на МВР, обясниха от ГЕРБ
Още...

Министър Йовчев потвърди и за два ареста във Варна, които също са на хора, за които е имало сериозна информация, като в момента се извършват разпити и проверки. Той отказа да даде категоричен отговор дали двата случая са свързани, а запитан ще има екстрадирани във Франция лица във връзка с кокаиновата афера, МВР шефът отново отвърна, че този въпрос идва на прекалено ранен етап.

„Не мога да отговоря повече, защото това би означавало да направя внушения и да посоча виновни", настоятелно повтори Йовчев и обеща, че когато има какво ново да бъде споделено и прокуратурата разреши, медиите веднага ще бъдат запознати.

Подобен бе коментарът на вицепремиера във връзка с възможността Йоско Костинбродския да излезе от ареста заради пропуски в разследването. „Нека това се случи и ще го коментираме", отвърна той.

Припомняме, на последното си заседание спецсъдът реши Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския да излезе на свобода, тъй като се оказа, че заповедта му за арест, издадена от Интерпол, не се отнася за престъплението, за което е съден у нас.

По темата "Йоско" и евентуалното му напускане на ареста главният секретар Лазаров отвърна от своя страна, че не се притеснява от изчезване подобно на братя Галеви, а в момента Йоско се намира в поделение на МВР, като е задържан по Закона за МВР за 24 часа.