Срещу 1000 лева гаранция от Софийския градски съд освободиха главния юрисконсулт на район "Подуене" Лилия Геринска. Тя беше задържана с подкуп от 10 хил. лв. при спецакция на антимафиотите и прокуратурата, съобщи bTV.

Задържаха шефа на обществените поръчки в "Подуяне" с 10 000 лв. подкуп

Задържаха шефа на обществените поръчки в "Подуяне" с 10 000 лв. подкуп

Лицето, дало подкупа, е свидетелствало срещу служителката на място

Припомняме, в сряда - 16 май от ГДБОП информираха, че при спецакция на 15 май на Софийската градска прокуратура и ГДБОП са разбили организирана престъпна група за изпълняване на незаконна обществена поръчка от длъжностно лице на Столична община.

По-рано през деня кметът на район "Подуяне" Ева Митова заяви, че е изненадана от ареста на шефа на правния отдел в общината.

Лилия Геринска беше арестувана, докато получавала парите. Заедно с юристконсулта бе задържан и представител на фирма, който пред 2017 година ѝ е предлагал подкуп, за да може фирмата да спечели обществена поръчка за саниране на два блока.

Мъжът е освободен, след като е свидетелствал за схемата, по която е действала Геринска, обясниха от прокуратурата. Втори ден офисът на фирмата е празен.

Кметицата на "Подуяне" изненадана от ареста на Лилия Геринска

Кметицата на "Подуяне" изненадана от ареста на Лилия Геринска

Кметицата не може да си обясни подправените подписи

Кметът на Подуяне Ева Митова работи 7 г. с Геринска. Досега не е имала съмнения в работата на колегата си, заяви местният кмет. А обществената поръчка, заради която е обвинена юристката, е с незавършено класиране.

"Това е първият случай на обжалване в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), което ми е давало увереност, че моите процедури са добре направени. Нещо повече - аз съм имала одити точно по тази тема, които са разглеждали всички документи, т.е. ние не сме имали никакво съмнение по документацията и по начина на избиране на фирмата", каза кметът Митова.

Мярката ще бъде обжалвана.

Фандъкова: Всеки общинар и районен кмет носи лична отговорност

Фандъкова: Всеки общинар и районен кмет носи лична отговорност

Арестът е бил на 15 май