Конституционните промени бяха направени, за да се намали ролята на президента и да го вместят в пределите на парламентарната република, но точно в периоди на парламентарна криза президентът излиза на сцената и в този момент политическата отговорност се пренася върху държавния глава. Очаква се президентът да завери служебното правителство като високопоставен нотариус. Такъв анализ на практическата реализация на конституционните промени направи конституционният съдия проф. Янаки Стоилов пред БТВ. Реално служебното правителството не се назначава по избор на президента.

Един човек, дори с богат професионален и политически опит какъвто е господин Главчев, едва ли ще може да събере едно служебно правителство за една седмица.

Според Янаки Стоилов служебното правителство ще има правомощията на редовно правителство. Възниква и въпросът дали, ако служебното правителство реши да прояви законодателна инициатива, няма пречка да бъде представена на Народното събрание.

Очакванията са му обаче следващите седмици на парламента да бъдат използвани, за да се проявят взаимните обвинения за корупция.

За случващото се в МВР, Янаки Стоилов посочи, че от 40 години не е имало такъв голям политически упадък на държавността и политиката. Вместо борба с корупцията се вижда как различни елементи искат да експлоатират корупцията. Има нещо по-голямо от корупцията - контрабандата. България беше един от най-големите производители и износители на цигари в света, даде пример Янаки Стоилов. Той призова всички борци с корупцията да направят разлика между това да се противодейства на корупцията, но да не се разрушава икономиката.

Стоилов определи поведението на главния секретар на МВР Живко Коцев като странно - първо да си подаде оставката, а два дни по-късно да я оттегли. Все повече хора ще разберат действителните скрити механизми на властта, очаква той.