Асоциацията на студентите медици в България - София и Асоциацията за развитие на медицинската общност се обявиха категорично против отстраняването на декана на МФ проф. д-р Марин Маринов от състава на съвета на директорите на УМБАЛ „Александровска".

Решение за това е взето от Министерството на здравеопазването на 03.07.2013 г.

Деканът на Медицинския факултет винаги е бил в ръководството на най-голямата университетска болница, което е напълно логично с оглед на това, че огромна част от учебната дейност и следдипломното обучение в МУ- София се провеждат в УМБАЛ „Александровска".

Деканът на МФ е представител не само на институцията на факултета, но и на тази на Александровска болница. Той е гарант за интегритета и развитието на академичния състав в болницата и за устойчивото протичане и развитие на учебно-преподавателския процес, осъществяван в нея с хилядите български и чуждестранни студенти, докторанти и специализанти, заявяват в писмо до медиите бъдещите лекари.

Те са категорични, че взетото от Министерството на здравеопазването решение е потъпкване на институцията на Медицински университет - София и незачитане на гласа на академичната и студентска общност на университета.

Студентите по медицина и младите лекари в МУ-София очакват от МЗ да преосмисли решението си и да възстанови деканското присъствие в съвета на Директорите на „Александровска" болница.

Ако това не се случи, те заплашват с протестни действия.