"Светът е във война", обяви премиерът на България Бойко Борисов в отговор на въпрос на какво се дължи засиленото полицейско присъствие в различни райони на София, предаде БГНЕС.

"Има получени няколко сигнала в службите, които се проверяват”, обясни Борисов в ямболското село Лозенец по повод въоръжената полицейска охрана край няколко големи обществени сгради в столицата, които осъмнаха с масирано въоръжено полицейско присъствие. На уточняващ въпрос какви са конкретните сигнализа тези сгради, Борисов не отговори.

Той си изказа становището, че всички превантивни мерки са взети, докато се проверят сигналите. "Светът е във война и просто ние затова правим това обучение на границата, за да сме подготвени за най-тежки ситуации и да сме проиграли всички възможни варианти. Включително и със затваряне на КПП при мигрантска вълна, натиск от гръцка или македонска страна.

Уведомили сме съседите, че играем занятия, но българският народ трябва да бъде спокоен, че властта е взела всички мерки и че сме подготвени за най-тежки сценарии. Така че използваме почивните дни, когато и трафикът е по-малък, за да дислоцираме силите и средствата. Някои от тях ще останат и за по-дълго, но така или иначе имаме готовност", каза министър-председателят.

"Проверките на полицията в София не са свързани с конкретна заплаха", съобщи пред БНР директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов. Той допълни, че засиленото полицейско присъствие е заради струпването на много хора по ж.п. гарите и автогарите в почивните дни.

Продължаващото засиленото полицейско присъствие в София е на възлови места. Там освен обичайната охрана, могат да бъдат видени и части на Жандармерията. Спецчасти проверяват Централната автогара в София, Централната жп гара и метростанцията в района.

Спецполицаи проверяват документите на граждани край Централна гара

Спецполицаи проверяват документите на граждани край Централна гара

В деня на Националния ни празник в метрото имаше барети

От столичната полиция бяха по-пестеливи в оценките и заявиха, че засиленото полицейското присъствие е на транспортните възли, транспортната инфраструктура, паметниците на културата, които се посещават във връзка с националния празник, за да се гарантира сигурността на гражданите.

Освен проверка на личните документи, има и проверка на автомобили. Очаква се засиленто полицейско присъствие да е с акцент неделния ден, когато новите столичани ще се върнат от родните си места и от почивните дестинации, обясни директорът на СДВР пред общественото радио.