Свидетел по делото за данъчни престъпления срещу Златко-Баретата разкри в съдебната зала, че по време на разпознавания полицаите го "стряскали с ток". Припомняме, че Милко Вълчев, Росен Драгнев, Златомир Иванов, Кирил Илиев и Иван Колев са подсъдими за създаване и ръководене на организирана престъпна група за данъчни престъпления.

Имитира се кипене на борба срещу организираната престъпност, ядоса се адвокат по дело срещу Баретата

Имитира се кипене на борба срещу организираната престъпност, ядоса се адвокат по дело срещу Баретата

По дело за данъчни престъпления срещу Златомир Иванов адвокат му е Татяна Дончева

На поредното заседание по делото беше разпитан казанлъчанин Петко Стойчев, който зави, че се познава с Иван и Киро, но не можа да назове фамилиите им. Запознали се случайно. "Това момче - Иван, видя, че не мога да вървя и пита с какво се занимавам. Казах, че получавам социална пенсия", посочи свидетелят, който страда от пареза.

Иван му казал, че може да регистрира на негово име някакви фирми за хранителни продукти.

Минали около две седмици и Иван му звъннал. Казал на Стойчев, че ще го вземат с кола. "Той дойде с още един човек, но му забравих името", заяви свидетелят.

Заедно отишли в офис във Варна, където документите били изготвени. "На мое име прехвърлиха две фирми", посочи Стойчев. Той обясни, че го накарали да подпише документите и след това го върнали обратно в Казанлък.

Официално: Златко Баретата си е надлежал присъдата

Официално: Златко Баретата си е надлежал присъдата

Златко Баретата беше задържан на 6 февруари 2009 година

Там дошли други двама, за които свидетелят знае, че им казват Мухата и Милко.

По-късно свидетелят разбрал, че двамата са братовчеди. По думите му, въпросните ходили при някакъв свой шеф в Стара Загора, но свидетелят не разбрал кого наричат "шефа". Разбрал обаче от тях, че "шефът" им бил арестуван и са го вкарали в затвора. "Аз се уплаших и казах да не ме занимават", посочи Стойчев.

"Мина време и Иван каза: дай да оправим нещата, намерил съм връзка, няма да се притесняваш, момчетата са много точни", продължи разказа си свидетелят. Иван и Киро го успокоили, че "няма страшно", тъй като свидетелят се притеснявал да не го осъдят. Казали му, че с тези фирми ще се развива дейност и ще получава по 2000 лв. месечно.

Един ден дошли в столичен офис, където ги чакал нотариус. "Казаха, че понеже съм болен няма да ме разкарват нагоре-надолу, а да упълномощя някакви момчета, аз не им прочетох имената", заяви Стойчев. Те не са искали от него да извършва никакви действия във връзка с "тази търговска дейност".

Свидетелят разписал документите и Иван и Киро го върнали в Казанлък. "След време получих акт за 1,6 млн. лв.", обясни той и допълни, че като му го връчили, му прилошало.

Тъй като се изплашил, звъннал на Иван, но той го уверил, че няма страшно. Въпреки това, казанлъчанин отишъл в полицията. Двама полицаи го закарали в Стара Загора и обиколили няколко банки, но нямало нищо на името на Стойчев.

Оправдаха Златомир Иванов – Баретата като шеф на банда за дрога

Оправдаха Златомир Иванов – Баретата като шеф на банда за дрога

Преди броени дни Баретата бе осъден окончателно

Оттогава не е виждал и чувал Иван и Киро. Обясни обаче, че бил доволен от момчетата, защото "му давали парички".

Свидетелят разказа и как бил арестуван в 4.00 ч. сутринта и как го откарали към София.

По пътя му казали, че причината са въпросните фирми. Свидетелят твърди, че са извършвани разпознавания . "На монитор ми показваха лица и ме питаха дали ги познавам. Стряскаха ме и ме заплашваха с ток", разказа още той, допълвайки, че не е видял познато лице по време на разпознаването. "На монитора, ако е имало снимки на Иван или Киро, може би щях да ги разпозная", посочи той.

Полицаите го питали "как бе, телевизия не гледаш ли! Айде бе, покажи поне един". Това сподели Стойчев в залата и допълни: "Казах им, ако има нещо, да ме вкарват в затвора и да лежа, аз не мога да вървя".