Десетки шофьори на таксита от Враца и Монтана се събраха на протест в подкрепа на свой колега, съобщи Нова.

Подкрепата е спрямо таксиметров шофьори съпругата му, които стават обект на нападение от психично болен клиент.

Нападението става миналата година в село Громшин, където шофьорът е трябвало да остави свой клиент. В колата били шофьорът, неговата съпруга и клиентът. След няколко обиколки на селото, клиентът извадил нож и нападнал първо водача, а после и съпругата му. За да спаси собствения си живот и този на жена си, водачът на таксито също извадил нож и отговорил на атаката.

Вследствие на действията на таксиметровия шофьор нападателят е пострадал и е бил настанен за лечение в болница с прободни рани, с опасност за живота.

Оказва се обаче, че според прокуратурата шофьорът се е опитал да убие психично болния нападател. Спрямо водата на таксито е повдигнато обвинение за опит за убийство, причинено в състояние на афект.

Според протестиращите таксиметрови шофьори инцидентът е бил повратен - от тогава те се страхуват да работят. Днес те подкрепят колегата си, който може да влезе в затвора вместо нападателя.

От Окръжната прокуратура в Монтана обясняват, че съобразно наличните доказателства афектът на водача е провокиран от пострадалия по отношение на самия таксиметров шофьор и на неговата съпруга, което е довело до ответни действия на таксиметровия шофьор. Той обаче нанесъл сериозни удари със значителна сила, причинявайки сериозни наранявания и увреждания спрямо нападателя. Заради това обвинението е насочено спрямо него и той ще трябва да понесе отговорността аз това.

Спрямо психично болния нападател все още няма повдигнато обвинение, защото продължава да се води досъдебно производство.