Заради разпространението на хепатит А в Стара Загора са извършени 111 проверки на учебни заведения, детски градини и ясли, заведения и обекти за хранителни стоки.

Специалистите от здравната инспекция са проверили и водата на всички известни водоизточници. Извършена е дезинфекция, като санитарният минимум навсякъде е изпълнен, съобщи пред БНР директорът на инспекцията в Стара Загора доктор Елена Канева.

Въпреки това до този момент епидемиолозите от РИОКОЗ-Стара Загора не могат да се ориентират към определен източник на зараза.

15 кръвни проби са изпратени в референтната лаборатория в София за установяване източника на заразата, но резултатите няма да бъдат готови скоро, посочи д-р Елена Канева.

Междувременно стана ясно, че болните от вирусен хепатит в Инфекциозната клиника на Университетската болница „Св. Георги" в Пловдив са 76.

Това е близо три пъти по-голям брой спрямо януари миналата година, съобщи пред радио Пловдив д-р Андрей Петров - началник на хепатитното отделение в клиниката. Заразените са от различни райони - Първомай, Раковски и Пловдив.

Лекарят припомни, че през 2006-та година в Пловдив е имало невиждан взрив на болестта хепатит. Тогава заразените са били 2 630 души, повече от хиляда от тях в „Столипиново".