В последните месеци стана практика в България да се задържат адвокати. Има повече от 10 задържани, някои от които за по няколко месеца. Според адвоката и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева това е изключително обезпокоително.

При вчерашното задържане на адвоката и бивш депутат Минчо Спасов на негови колеги е бил отказан достъп повече от час, а по Конституция всеки задържан има право на защита от момента на задържането си, обясни Дончева в студиото на БТВ. За втория задържан - Слави - те са разбрали едва в 22 часа, като той часове не е имал достъп до адвокат.

Бившият царски депутат Минчо Спасов арестуван за спирането на метрото

Бившият царски депутат Минчо Спасов арестуван за спирането на метрото

Той и още двама спряха тока в метростанцията на Софийския университет

Днес тя е проверила как стои въпросът с допускането на адвокати и до тези 35 задържани за 24 часа в акцията срещу охранители на Васил Божков. Натъкнала се е на случай на задържан лекар от Александровска болница, където са изчакали да свърши операцията, за да го арестуват заради това, че преди 8 години, като 20-годишен младеж, е бил част от охраната на бизнесмена. Отново до задържаните не се допускат адвокати.

"Това очевидно е практика, която е грубо нарушение на Конституцията", заяви Татяна Дончева.

По темата за спирането на метрото, за което е обвинен бившият депутат Минчо Спасов, Дончева каза, че на всяка спирка на метрото има 4 аварийни бутона и те са достъпни за гражданите. "Смятате ли, че употребата на авариен бутон, което е част от съоръжението, създава опасност за живота и здравето, което твърдят обвинителите вчера в постановлението за привличане. Не ви ли се струва това доста нелепо, след като е част от системата за осигуряване на безопасност?" Според Татяна Дончева работата силно се преекспонира.

Освен това на кадрите, разпространени и от пресцентъра на МВР, не се вижда нищо особено, освен че едни трима души са минали през метрото, както и едни други десетина. Обвиненията са за твърдени мними опасности, че са създадени известни неудобства на хората за 9 минути, обясни Дончева.

Протестиращи блокираха Първо районно

Протестиращи блокираха Първо районно

Подкрепят бившия депутат, който спря метрото

По въпроса за протестите, Дончева каза, че се надява младите хора да вървят спокойно, разумно и последователно към целта. Това са първите морално-политически протести от 90-те години насам и по това се различават от протестите 2013 години. Младите хора трябва да държат на това.