Днешните критики на депутатите се видяха малко на председателя на ВАС Константин Пенчев в сравнение с критиките, които е получавал в други години.

Това заяви той в кулоарите на НС, след като бе изслушан докладът му.

Преди са му искали оставките поне от няколко парламентарни групи, а сега само от една, коментира още Пенчев.

Г-н Павел Шопов е последователен, аз не му се сърдя. Той всяка година ми иска оставката, обясни шефът на ВАС. По думите му досега той не си е подал оставката, защото е убеден, че си стои на мястото.

"Има малко натоварени административни съдилища, но всеки един от тях е по-натоварен от съответен окръжен съд", коментира още Пенчев. Той е съгласен, че е необходима реформа в съдилищата, но във всички, а не само в административните.

Според ръководителя на ВАС в последните години се увеличават щатовете в съдилищата по неясни критерии и това трябва да се промени.

"20 години безкритично е раздуван щатът в съдилищата, без всякакви критерии", изтъкна Пенчев. "Няма парламент, който да реши, че в страната трябва да има 6 административни района", смята още той.

"Защото не може да се решим кой от останалите 22 областни центрове да закрием", допълни Константин Пенчев. "Въпросът е много сложен", категоричен бе той.