Десетият випуск младши съдии и прокурори на Националния институт по правосъдието (НИП) получи удостоверенията си за успешно завършено задължително първоначално обучение по Закона за съдебната власт и положиха клетва.

На събитието в зала “Тържествена” в Съдебната палата присъстваха правосъдният министър Екатерина Захариева, шефовете на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, членове на Висшия съдебен съвет, шефът на НИП, зам.-председатели на съдилища, депутати и близки на младши магистратите.

Председателят на парламентарната Правна комисия Данаил Кирилов се обърна към младите магистрати с призив да прилагат закона с достойнство и чест. “Бъдете достойни и справедливи”, заяви Кирилов.

Правосъдният министър Екатерина Захариева изтъкна, че тази професия се учи цял живот.

Посланието на шефа на ВКС Лозан Панов към миналогодишния випуск прозвуча и днес: “Пътят на вашето професионално израстване към този момент е един празен лист”, заяви той и допълни, че от тях зависи, като се обърнат след време, написаното да създава удовлетворение.

Панов изтъкна, че младите магистрати ще срещнат много предизвикателства. Съдия номер 1 пожела им поела да бъдат свободни и да не стават “заложници” на общественото мнение.

Приветствия отправи и заместник-главният прокурор Пенка Богданова, изтъквайки, че се изискват много висок морал и почтеност, за да бъдеш съдия и или прокурор.