Световноизвестният адвокат Джовани ди Стефано официално призова българския президент Георги Първанов да помилва Майкъл Шийлдс, който е осъден на 10 години затвор за опит за убийство на българин, информира Дарик.

„Ангажиран съм с този случай по същия начин, по който бях ангажиран със случая с българските медицински сестри - като приятел на съда и като приятел на нацията. Действах според интересите на Либия и българските медицински сестри - това е в интерес на България", заяви адвокатът.

...не знам дали е виновен, знам само, че е на 21 години и от две години и половина е в затвора, време е да бъде освободен 

"Президентът Първанов има на бюрото си днес моята официална молба, която може да се види на интернет сайта ни - това е официална молба за помилване.

Той трябва да отговори много бързо. Аз го призовавам настойчиво да упражни правото си на помилване.

Ако трябва да се примоля, ще го направя, защото не е правилно, би било израз на двоен стандарт и не би било добре за България - да бъдат освободени медицинските сестри, но не и английското момче.

Става дума за помилване. Член 98-ми дава на президента възможност да упражнява правото си на помилване", допълни Ди Стефано. 

По думите му "Не става дума за това дали Майкъл Шийлдс е виновен или не, не знам дали е виновен, знам само, че е на 21 години и от две години и половина е в затвора, време е да бъде освободен".

Припомняме, през юли 2005 г. 19-годишният тогава британски гражданин Майкъл Шийлдс бе обвинен в опит за непредумишлено убийство на 26-годишния барман Мартин Георгиев.

Шийлдс трябва да заплати обезщетение в размер на 200 000 лева на пострадалия барман.
В желанието си да предотврати скандал на английски туристи в курорта "Златни пясъци", той пострада тежко и оцеля по чудо, след като беше ударен с камък в главата.