В Старозагорския окръжен съд тръгна делото срещу Мария Гиздева - момичето, обвинено за убийството на Богдан Динев, пише "24 часа". По време на деянието тя бе 18-годишна, а Богдан Динев, известен с прякора си Боньо Фаса - на 62 години. Като причина за убийството бе споменат опит за изнасилване. През юни Мария ще навърши 21 години.

Обвиняемата не признава вина и не иска съкратен процес. Съдът отхвърли искането на защитата обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата. Заседанието бе при закрити врата.

Обвиниха 18-годишна за убийство на 62-годишен. Изнасилил я

Обвиниха 18-годишна за убийство на 62-годишен. Изнасилил я

Възрастният мъж многократно е осъждан, бил е в затвора, включително за разврат

Мария Гиздева е обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост на Боньо Фаса, настъпила след нанесена тежка телесна повреда. Ако бъде призната за виновна, Мария може да влезе в затвора между 3 и 12 години.

Ако бъде призната за виновна, Мария може да влезе в затвора между 3 и 12 години.

След края на заседанието се разбра, че защитата е поискала обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата, за да бъдат поправени в него допуснати съществени нарушения, но съдът не уважи този иск. Определението обаче може да се обжалва в 7-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

В същото време, по нейно желание, дъщерята на Богдан Динев - Изабела бе конституирана като частен обвинител. Делото ще продължи на 15 март.

Съдебното дело започва почти 2 години и 7 месеца от деня - 25 юли 2016 г., в който 18-годишната тогава ученичка Мария прободе с нож дясното бедро на 62-годишния по онова време криминално проявен мъж. Малко по-късно той умира, според обвинението - от настъпилата заради раната остра кръвозагуба. Още тогава момичето обясни, че било примамено в дома на възрастния мъж, с който се запознали по-рано в кафенето, където тя работела като сервитьорка.

Парична гаранция за момиче, убило насилника си
Обновена

Парична гаранция за момиче, убило насилника си

Задържана е по подозрение, че е убила насилника си

Мария бе арестувана за 72 часа с прокурорско разпореждане, след което излезе на свобода срещу парична гаранция от 500 лева. Парите за гаранцията събраха колеги на майка й Пенка, продавачка в супермаркет. Тогава момичето спечели симпатиите на група граждани, организирани в социалните мрежи.

Мария междувременно успя да завърши средното си образование. Тя е на свобода без наложена мярка за неоклонение, тъй като срокът на паричната й гаранция изтече.

По време на процеса Мария ще бъде защитавана от двама адвокати. Единият от тях - Валентин Димитров заяви, че клентката му е невинна, никога не е правила самопризнания, действала е при неизбежна самоотбрана и ще докажат това в съда. По тази причина Мария не е искала съдебен процес по съкратената процедура.

Защитата отхвърля и другото обвинение, предявено към Мария Гиздева - че в периода между 25 и 26 юли 2016 г. в условията на продължаващо престъпление тя използвала 6 пъти дебитна карта, издадена на името на Богдан Динев, без съгласието на титуляра, като във всеки от случаите обаче не е изтеглена парична сума.

Адвокат: Ученичката, убила насилника си, е действала при неизбежна самоотбрана

Адвокат: Ученичката, убила насилника си, е действала при неизбежна самоотбрана

Ако се докаже изнасилването, ще променят обвинението, казаха от прокуратурата