"Разкрита е високотехнологична оранжерия за наркотици в Бургас, на която биха завидели всички селскостопани." Така главният секретар на МВР Младен Маринов описа наркооранжерията, разкрита в морската столица при реализация на спецакция, проведена на 10 юни. Имало датчици за светлина, такива, които мерят влажността, и други екстри.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов разказа предисторията на акцията. На 22 май с главният секретар на МВР Младен Маринов посетили Бургас, придружавайки главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи. По време на посещението извадили пред скоби няколко групировки. Фокусирали вниманието си върху разбитата група и така на 10 юни провели реализацията. Задържани били 7 души, на които в същия ден са повдигнати обвинения за това, че от октомври 2016 г. до задържането са участвали в организирана престъпна група (ОПГ) за производство и разпространение на наркотици в Бургас и околните курорти.

Съдът е взел мярка "задържане под стража" спрямо шестима от задържаните, а едно лице е на свобода срещу "парична гаранция", тъй като съдействало на наблюдаващия прокурор.

Задържаните не са част от други разбити престъпни групи. Те са млади момчета, родени през 1993, 1996 и 1998 г. Сарафов поясни, че всички са трениращи, сред тях има и от т.нар. ММА бойци. Посещавали са заведения, където си набелязвали някого и го пребивали, за да покажат, че "те са хората в региона".

"Бургас, Несебър, Слънчев бряг не са на групировките", отсече заместникът на Цацаров. Той се зарече, че държавата няма да допусне ескалация на напрежението и разпределение на наркотеритория между различните групи.

В част от задържаните са намерени и иззети наркотици, поради което са им повдигнати обвинения и за това. Групата е имала затворен цикъл на работа - от производството до разпространението. Оранжерията е била в жилищен блок. Тя се разпростирала в цял апартамент. На брифинга беше казано още, че производственият капацитет можел да задоволи нуждите на цял Бургас.

"Има данни, че част от тези момчета наподобявали на американската банда MS13. Приемаме, че те са техни идоли и имитират дейността на тази група", каза шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Част от задържаните са криминално проявени.

Според главния секретар на МВР Младен Маринов групата е действала конспиративно. Имало побоища по питейни заведения, като по този начин групата налагала монопол. Фактът, че сами са се снабдявали, правел групата по-трудно пробиваема.

"Бързо се опитаха да налагат монопол по отношение на наркоразпространението. Методите им се отличаваха с демонстративна аресия", коментира и шефът на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Печалбата от престъпната дейност, по думите му, била достатъчна, за да им осигури охолен живот.