Трета подред присъда получи Кирчо Киров. Той получи двегодишна условна присъда, съобщи БНР. Бившият директор на Националната разузнавателна служба беше осъден от Софийския градски съд за разгласяване на класифицирана информация.  

Кирчо Киров очаква 100-годишна война

Кирчо Киров очаква 100-годишна война

Бившият шеф на разузнаването ще обжалва присъдата

Киров е признат за виновен, че през 2014 г. в свое интервю е разгласил факти и обстоятелства около работата си като директор на разузнаването, представляващи държавна тайна.

Припомняме, Кирчо Киров има две осъдителни присъди. Бившият директор на разузнаването е осъден в присвояване на общо 10 милиона лева. За това той има една 10-годишна и една 15-годишна ефективна присъда.

Първата присъда на Киров е за безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на близо 5 млн. лева. За това обвинение Киров получи присъда от 10 г. затвор.

10 години затвор за бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров

10 години затвор за бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров

Присъдата е постановена днес от Софийския военно-окръжен съд. Съдът е решил, че трябва да бъде отнето и половината имущество на Киров. Присъдата може да се обжалва.

До разкриването на второто обвинение на Киров се стигнало, след като самият той в обясненията си по предходното дело се опитал да убеди съда, че сумите, за които е обвиняван, са били харчени при най-висока секретност за разузнавателна дейност, изцяло в интерес на националната сигурност.

Тогава Военният съд е поискал справка имало ли е действително такава дейност и такива разходи. Не били открити никакви документи, но последвала повторна и много задълбочена проверка. Били са проверени отдавна архивирани финансови документи, които получават гриф за секретност след своето попълване. Там проверяващите от Националната разузнавателна служба са се натъкнали на фрапиращи факти за теглени и отчитани четирицифрени суми във валута и ръководството на службата незабавно е сезирало главния прокурор.

Втора присъда за ген. Кирчо Киров
Обновена

Втора присъда за ген. Кирчо Киров

Предстои да бъде искана постоянна мярка за неотклонение на ген. Киров.

Втората присъда на бившият шеф на Киров 15 години затвор за присвояване на 5 млн. лева по обвинението на прокуратурата от януари месец 2017 година. Според обвинението са присвоени 5,1 млн. лв. за около 5 години въз основа на документи с невярно съдържание. Киров присвоил парите във валута. В съдебната зала тогава той обясни, че средствата били използвани за секретни дейности на службите. Разследването установило, че такива не се извършват. 

Адвокатът на Кирчо Киров: присъдата е отчитане на дейност

Адвокатът на Кирчо Киров: присъдата е отчитане на дейност

Той е разочарован от правосъдието