Три години затвор за Мирчо Петков за източване на държавния резерв постанови Софийският градски съд. Два часа съдия Владимир Асарджиев чете присъдата по делото срещу Петков и още 8 души, което се проточи повече от 6 години.

Единствен Мирчо Петков получи ефективно наказание. Останалите се разминаха с условни присъди от по 3 години. За някои от тях съдът постанови и конфискация на една четвърт от имуществото, а също и лишаване от някои права.

Три години условно съдът постанови за бившия шеф на държавния резерв Станислав Копаров, както и за директора на дирекция в Държавния резерв Васил Цоканов. За тях двамата съдът постанови и лишаване от права да заемат длъжности в държавната агенция.

Според съдия Астарджиев, вината на подсъдимите е доказана. Наказанията им обаче са по-ниски заради факта, че наказателния процес се е проточил извън разумния срок. По думите му само така подсъдимите могат да бъдат компенсирани за дългия срок през който делото се точи.

С над 212 000 лв. е ощетена държавата от продажба на 118 т. сирене от Държавен резерв

Русенската фирма “ТУР” е продала от склад на Държавния резерв

Магистратът изтъкна и че в този период някои от тях са се разболели от различни заболявания. Самият Мирчо Петков отказа коментар пред медиите, че единствено той получи ефективна присъда. Пред журналистите Петков напомни, че има още две инстанции и едва когато делото приключи тогава ще говори.

Неговият адвокат заяви пред медиите, че е убедена в невинността на клиента си. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване в 15-дневен срок.