Министърът на правосъдието Цецка Цачева, коментира предсрочно освобождаване на двама от групата "Наглите", по прякори Йосиф Йосифов - Йожи и Любо Гребеца. "Искам да заявя, че отделни служители, които са били ангажирани по закон с даване на мнение, са обърнали внимание върху обществената непримиримост към престъпното деяние на лица от организираната престъпна група, добила гражданственост като "Наглите". За да се избегнат за напред подобни случаи преди всичко ще инициирам законодателни промени, които са в две посоки", посочи Цачева.

Администрацията на Софийския затвор подкрепя протеста на прокуратурата по повод решението на състав на СГС за освобождаването на "Наглите".

Прокуратурата скочи срещу освобождаването на "Наглите"

Прокуратурата скочи срещу освобождаването на "Наглите"

МВР ще следи дали двамата са се превъзпитали, обяви главсекът

Министър Цачева посочи, че инициативата за предсрочното освобождаване не е на съответната администрация на Софийски затвор. По думите й в становищата, дадени от страна на администрацията на затвора има известни различия. Така администрацията на затвора е дала отрицателно становище в един от случаите.

Относно готвените законодателни промени, Цачева посочи, че такива предстоят в Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража, а така също и в ГПК задължително. По думите й следва задължително да се предвиди за лица, които се предвижда предсрочно освобождаване да се въведе електронно проследяване. Тя информира, че очаква скоро да стартира процедурата по обществената поръчка за така наречените гривни, служещи за електронно проследяване на лицата с мярка домашен арест.

"За това, което с основание възбуди негодуванието на обществото като цяло, трябва да се държи сметка. Самият факт, че спрямо това лице, за което администрацията на затвора е дала положително становище има и висящо наказателно производство от 2015 г., не може да бъде отминат", коментира Цачева.

Обвинението е за убийство, няма наложена мярка от съда. "Този факт е отчетен от администрацията на затвора. За съжаление този факт е отчетен по един неприемлив за мен начин от съда", констарира още Цачева.

"Тук отговорността за първоинстанционното решение е на съответния съдебен състав, който е постановил това предсрочно освобождаване", изтъкна Цачева. Правосъдният министър констатира още, че е формален подхода, по който се дават тези становища от страна на администрацията на затвора, като се преценява спазването на буквата на закона, без да се отчита духа на закона, без да се отчита целите на наказанието, както и обществената опасност на определен вид деяния.

"Искам да заявя, че отделни служители, които са били ангажирани по закон с даване на мнение, са обърнали внимание върху обществената непримиримост към престъпното деяние на лица от организираната престъпна група, добила гражданственост като "Наглите". За да се избегнат за напред подобни случаи преди всичко ще инициирам законодателни промени, които са в две посоки", посочи Цачева.

Освен формалният подход и формалното мнение и становище, което се дава от администрацията на затвора, във всички случаи, когато има нюанси в становището на отделните служители, какъвто е конкретният случай, правосъдният министър трябва да има обобщаващо предложение. Предвид е трябвало да се вземат и критериите, свързани със степен на риск, възможност за ресоциализация на лицето. "Контролът тук безспорно трябва да бъде завишен", допълва Цачева.