Главният прокурор Сотир Цацаров атакува в Конституционния съд Закона за адвокатурата. Той иска членове 29 ал.2, 3 и 4 и на чл. 30 ал.1 от закона да бъдат обявени за противоконституционни.

Въпросните членове позволяват членове на Адвокатския съвет да проверяват работата на магистрати и разследващи.

От държавното обвинение поясняват, че членовете от закона предоставят възможност на още един орган да инспектира и реализира дисциплинарна отговорност на магистратите. Това ставало наред с Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според регламента тази проверка можело да бъде осъществена дори и от лице извън състава на съдебната власт. Адвокатският съвет е овластен да прецени наличието на „виновно поведение“ от съдия, прокурор или разследващ орган.

Главният прокурор намира, че предвидената процедура противоречи на принципите на правовата държава, на върховенството и непосредственото действие на Конституцията и за независимост на съдебната власт.

От своя страна пред БНР Ралица Негенцова от Висшия адвокатски съвет изрази несъгласие с искането на обвинител номер 1. Тя не вижда абсолютно нищо противоконституционно в текстовете.

„Всеки един гражданин може да направи тази своя сезираща функция и затова съм доста удивена от това искане, но нека обърнем внимание на другата страна – на положителната страна за гражданите”, коментира Негенцова.

Тя намира за изключително демократично това, че се дава възможност на адвокатския съвет да сезира Конституционния съд, когато са нарушени права на гражданите. По думите на Ралица Негенцова, адвокатурата била единствената конституционно закрепена професия.