Главният прокурор Сотир Цацаров предложи на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да уволни дисциплинарно прокурор Димитър Захариев от ОП-Плевен, съобщиха от прокуратурата.
Поводът е предаване от 14 май 2017г, излъчено в ефира на телевизия с национален обхват. Към момента прокурор Захариев е привлечен като обвиняем за изнудване на лекар и е под домашен арест.

Обвнителят от Окръжна прокуратура на Плевен е допуснал нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на Съдебната власт, се казва в документите, внесени от Цацаров.

Цацаров е разпоредил проверка от отдел "Инспекторат" във ВКП заради данни за извършено дисциплинарно нарушение от прокурор Захариев. Проверката е установила, че преди да встъпи в длъжност, като младши прокурор в районна прокуратура Левски през 1997 г., прокурор Димитър Захариев е бил учредител, едноличен собственик на капитала и управител на "СИДИЕМ" ЕООД - Плевен. Основният предмет на дейност на фирмата е охранителна дейност.

На 12 юни 2014 г. прокурор Димитър Захариев е определен за наблюдаващ прокурор по разследване за убийство на германски гражданин. По този повод той се запознал със съпругата на починалия. На 22 април 2015 г. Захариев прекратил това наказателно производство, а около месец-два по-късно, той предложил на съпругата на убития тя да изкупи дяловете на съдружника на баща му в "Петромакс" ООД. Последната отказала с аргумента, че ако ще се влагат пари, по-добре да се създаде нова охранителна фирма.

В изпълнение на уговореното на 14 май 2015 г. съпругата на починалия учредила "Хард Секюрити 2000" ЕООД, със седалище в гр. Плевен и основен предмет на дейност - охранителна дейност. След учредяването на дружеството, по настояване на прокурор Димитър Захариев за управител на това дружество бил назначен негови близък приятел. Прокурор Захариев участвал неформално в дейността на дружеството - контролирал управителя, който трябвало да съгласува действията си с него, а работните срещи по съществените за дружеството въпроси се провеждали с негово участие.

Освен това, възползвайки се от контактите си, прокурор Захариев се ангажирал активно с набирането на клиенти, като заедно с управителя посетил 40-50 обекта.

В края на 2015 г. - януари 2016 г. прокурор Димитър Захариев довел във фирмата Камен Балбузанов, първоначално като клиент, а след това уведомил управителя, че Балбузанов ще набира клиенти срещу комисионна. В Плевен Балбузанов е известен с прякора Куката.

Въпреки изразеното от управителя несъгласие, Балбузанов започнал да посещава често офиса на фирмата и да се включва в работните срещи.

Документирано е посещение на прокурор Димитър Захариев заедно с Камен Балбузанов в завод "Вапцаров", охраняван от "Експрес Секюрити 2000" ЕООД. Целта на посещението била да се предложат услугите на "Хард Секюрити 2000"ЕООД като охранителна фирма. Заедно с Балбузанов, Захариев е посетил със същата цел и други обекти, охранявани от "Експрес Секюрити 2000"ЕООД.

В документите, предоставени от главния прокурор, се казва, че фактите безусловно показват действия и поведение, с което е Захариев е нарушил принципа на почтеност и благоприличие. Поведението е неуместно и непристойно и е уронило не само личния му авторитет, но и съществено е накърнило престижа на съдебната власт.

Тези действия представляват дисциплинарно нарушение според Закона за съдебната власт.

Припомняме, че на 21 юли 2015 г., главният прокурор внесе предложение за временно отстраняване на Димитър Захариев от длъжност "прокурор" при Окръжна прокуратура - гр. Плевен. То бе във връзка с повдигнато обвинение от Специализирано звено "Антикорупция"- СГП за опит за принуда спрямо свидетел по наказателно производство и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, без да е взел необходимите мерки за сигурност. На 23 юли 2015 г. ВСС го отстрани от длъжност.

На 26 април 2016 г. главният прокурор внесе във ВСС искане за освобождаване на Димитър Захариев от длъжността "прокурор" при Окръжна прокуратура - Плевен заради несъвместимост, тъй като упражнява търговска дейност.

На 25 март 2016 г. във фирменото досие на "ХАРД СЕКЮРИТИ 2000" ООД е отразено, че Димитър Захариев е вписан като съдружник в посоченото дружество с размер на дялово участие 2000 лв. (40 % от капитала).

На 15 юни 2016 г. ВСС отлагат за следващо заседание разглеждането на предложението на главния прокурор.

На 27 юли 2016 г. Прокурорската колегия на ВСС не приема предложението на главния прокурор за освобождаване на Димитър Захариев от длъжността "прокурор" в Окръжна прокуратура Плевен.

На 29 декември 2016 г. СЗ"Антикорупция" - СГП внесе обвинителен акт срещу Димитър Захариев и е направено искане от прокурора до съда за отстраняване от длъжност по реда на НПК.

На 14 февруари 2017 г. СГС остави без уважение искането на СЗА, тъй като обвинението му не е във връзка с работата му, както и че досъдебното производство е приключило и той не може да влияе на свидетелите.

На 17 февруари 2017 г. От "Антикорупция "протестират определението на СГС, но Апелативен съд - София потвърди определението на СГС.

По разследване на Специализираната прокурора, на 06 юни 2017 г. Димитър Захариев е привлечен като обвиняем за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и за изнудване на лекар. С определение на Специализирания наказателен съд, Димитър Захариев е с мярка за неотклонение "Домашен арест".