Няма нарушения в работата на Районна прокуратура - Шумен по сигнала за документно престъпление от член на БСП.

Това се казва в становище на главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с изявлението на председателя на БСП Корнелия Нинова. Припомняме, на 8 февруари 2018 г. на брифинг в Народното събрание социалистите поискаха да се направи проверка на работата на Районна прокуратура - Шумен, която от своя страна е работила по сигнал срещу член на БСП. Социалистите тогава обвиниха институциите - прокуратура и полиция - в политическа репресия.

МВР се ползва за политически натиск, скочиха червените

МВР се ползва за политически натиск, скочиха червените

Социалистите искат още Валентин Радев да се яви в парламента

"Действията на Районна прокуратура - Шумен по образуване на преписката, разпределението й и разпореждането за възлагане на проверка, с оглед данни за престъпление по чл. 313 НК, са в съответствие с функционалните задължения на прокурорите и са извършени при спазване изискванията на чл. 145, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт", гласи становището на прокуратурата от днес.

Опозицията се оплака от политически натиск върху партиен член

Опозицията се оплака от политически натиск върху партиен член

Сотир Цацаров да провери районна прокуратура в Шумен

В становището обаче се посочва, че значителна част от информацията, изискана с писмото на директора на ОДМВР - Шумен, от председателя на Общопартийната контролна комисия на БСП, гр. София, излиза извън рамките на предмета на възложената проверка от РП - Шумен и необходимите документи за изясняване на наличието на данни за престъпление по чл. 313 НК.

Според проверяващите събирането на тази информация не е съотносимо към предмета на извършваната проверка, както и не е възлагано по никакъв начин от прокурора. Това е предприето по инициатива на ОДМВР - Шумен.

Главният прокурор е изпратил копия от изготвения доклад от проверката на подателя на сигнала и на министъра на вътрешните работи.

Радев ядосан, че БСП се топят взаимно, а намесват и МВР

Радев ядосан, че БСП се топят взаимно, а намесват и МВР

Ако имат вътрешни проблеми, да ги решават без да намесват полицията

Припомняме, че след брифинга на БСП в парламента,  също на извънреден брифинг вътрешният министър Валентин Радев обясни, че проверката е тръгнала от социалист, който подал сигнал срещу партийния си другар.

Вътрешният министър отхвърли обвиненията за превишени пълномощия от страна на служители на МВР и призова, ако от БСП "имат вътрешни проблеми, да си ги решават по друг начин, но без на намесват полицията".