С демонстрация на електронната система за гласуване започна Общото събрание на прокурорите. На него ще се избират членове от прокурорската квота във Висшия съдебен съвет. В началото на заседанието главният прокурор Сотир Цацаров призова колегите си да гласуват с разум.

Той посочи, че гласуването се осъществява при условията на 100% мажоритарен избор. Цацаров подчерта, че имаме всеобщо, равно, пряко и тайно избирателно право.

Прокурорите не се събраха, за да попълнят ВСС

Прокурорите не се събраха, за да попълнят ВСС

Отлагат с час заседанието

"Затова призовавам всички вас гласувайте. Второто, което ще ви призова е гласувайте за себе си. Какво разбирам под това гласувайте за себе си. Този Висш съдебен съвет, тази прокурорска колегия, тези представители на професионалната квота в прокурорската колегия ще са такива, каквито ги изберем. За първи път те няма да са такива, каквито ги изберат делегатите, за първи път те ще са резултат на пряк избор", каза Цацаров.

Той разясни, че гласуването за себе си, е гласуване с мисъл. "Това означава да чуем много внимателно това, което всеки от кандидатите има като визия, да мислим за основните проблеми, които стоят пред нас, свързани с всичко онова, което вълнува всички нива в прокуратурата и може би вече най-долните - колегите от районните прокуратури", посочи Цацаров.

Борисов не разбира колко е важно правосъдието, според Лалов

Борисов не разбира колко е важно правосъдието, според Лалов

Само реже лентички

Той визира усилията за изготвяне на Съдебната карта, проблемите свързани с ножицата във възнагражденията и липсата на възможности за допълнително материално стимулиране за добра работа. Както и всичко, което витае в общественото пространство, свързано с ролята на прокуратурата. Тя прокуратурата - работи. Работите вие, затова ви призовавам гласувайте и гласувайте с мисъл, заяви още главният прокурор Сотир Цацаров при откриването на събранието.

Припомняме, заседанието започна час по-късно, тъй като в обявения час нямаше кворум.