Главният прокурор Сотир Цацаров е против изваждането на Прокуратурата от съдебната власт. Това стана ясно след срещата му с президента Румен Радев. Обвинител номер 1 коментира идеята на председателя на ВКС, който също се срещна с държавния глава вчера.

"Ако изведем прокуратурата от съдебната власт, от контрола на ВСС, от сегашната форма на парламентарен контрол, колкото и неинтензивна да е тя, и я превърнем в отделна, независима, самостоятелна институция, няма ли да я направим по-безконтролна", запита реторически Цацаров.

Прокуратурата извън съдебната власт, поиска Панов

Прокуратурата извън съдебната власт, поиска Панов

На среща с президента Радев, Панов настоя за започване на консултации за ВНС

"Убеден съм, че това не е мнението на съдиите, това е мнението на г-н Панов", отсече Цацаров и посъветва председателя на ВКС да събере съдиите от ВКС и да ги попита дали поддържат становището му.

Цацаров добави и че до 15 юли обвинителният акт по делото КТБ влиза в съда.

Според Цацаров президентът е проявил голямо разбиране и познаване на проблемите на съдебната система.

С президента обсъдили конкретни неща, които трябва да бъдат свършени, включително конкретни изменения в Наказателно-процесуалния кодекс.

"Нито аз, нито президентът имаме законодателна инициатива, но това не пречи да бъдат обсъждани конкретни идеи, включително относно борбата с корупцията по високите етажи", обясни Цацаров.

Прокуратурата се самосезирала за развитите болтове на колата на Лозан Панов

Прокуратурата се самосезирала за развитите болтове на колата на Лозан Панов

Според главния прокурор НСО е трябвало да сезира прокуратурата

"Отварянето на темата за промяна в Конституцията има значение за тези, които не успяха да реализират и 3% на парламентарните избори", заяви главният прокурор. Относно "тези" Цацаров добави, че е отделен въпрос, че "практическите, професионалните им познания за съдебна реформа са под 2,99%".

Той запита още дали някой е чул една конкретна идея за промяна в НПК. Според него се чуват само лозунги "съдебна реформа" и "виновна прокуратура". "Аз не казвам, че прокуратурата е невинна, само че държавният глава беше прав - комплексният подход изисква да гледаме кривите страни на всеки", смята обвинител номер 1.

Не ми е в дневния ред да гледам само господин Панов, отсече президентът

Не ми е в дневния ред да гледам само господин Панов, отсече президентът

Проверките трябвало да се извършат от компетентните институции

Цацаров отрече президентът Румен Радев да го е питал за ЦУМ- гейт. "Аз засегнах темата. Обясних на президента всичко, което съм обяснявал и по медиите", сподели той. По думите му, трябва да се въведат правила, но те да важат за всички. Според него Радев споделя мнението, че правилата трябва да важат за всички.

Главният прокурор си пазел съдийската тога, имал и прокурорска.

"Ще дойде време, в което от тази система ще изляза, такъв е смисълът на мандата. Тогава ще си гледам с уважение и двете тоги, но няма да стигна до ситуация, в която да ги хвърля или да ме е срам от тях", подчерта той.