Главният прокурор Сотир Цацаров и заместниците му - Иван Гешев и Мария Шишкова, се срещнаха с Александър Ваклин, по негова молба. Това съобщиха от прокуратурата.

"Срещата е поискана от Ваклин, по повод упражняването на системен и целенасочен натиск спрямо него и семейството му, вследствие на показанията му като свидетел на държавното обвинение по делото срещу кмета на столичния район "Младост", уточняват от държавното обвинение.

"Александър Ваклин потвърди позицията си, изложена в отвореното му писмо до медиите от 9 август тази година, че негово законово задължение е да не участва в корупционна схема и да не укрива престъпление, което му е станало известно", пише в съобщението на прокуратурата.

Той посочи отново, че са били положени целенасочени усилия в публичното пространство да бъде засегната личната и професионалната му репутация, включително и чрез медийни публикации, съдържащи откровени неистини.

По думите му манипулацията на общественото мнение започнала още при задържането на подсъдимата Десислава Иванчева, продължава като зададена "линия на поведение" и до настоящия момент, в хода на процедурата по избор на главен прокурор.

Александър Ваклин нямал проблем да се изправя очи в очи с Десислава Иванчева

Александър Ваклин нямал проблем да се изправя очи в очи с Десислава Иванчева

По думите му това безобразие е трябвало да бъде докладвано

Александър Ваклин посочи като пример за това статия, публикувана на 7 август в сайта "Бивол" с неверни твърдения относно придобит имот от семейството на Иван Гешев, с анонимен автор и в същото време, непубликуването от този сайт на правото му на отговор, изпратено още на следващия ден, посочват в съобщението си от прокуратурата.

"Съобразно Конституцията на Република България, свободата на изразяване на мнение не може да се използва за уронване на правата и доброто име на другиго, а с подобни публикации "свободата на словото се изопачава до свобода на оклеветяване, открити нападки и подстрекаване към насилие", се посочва в съобщението на прокуратурата.

Искали от Ваклин апартаменти като подкуп

Искали от Ваклин апартаменти като подкуп

Поредно заседание на съда срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Главният прокурор и неговите заместници заявиха своето разбиране към изложените от Александър Ваклин проблеми и посочиха, че ще застанат зад всеки свидетел в защита на законовите му права.

"Ръководството на Прокуратурата е на категоричната позиция, че са недопустими опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име, включително и чрез дирижирани медийни кампании. Недопустими са и всякакви опити за манипулиране на общественото мнение спрямо хора, изпълнили гражданския си дълг", пишат още от прокуратурата.