Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Това съобщава в официална позиция Сотир Цацаров.

Той посочва, че в 12,30 часа днес служители на ДАНС са му връчили акт за отнемане на разрешението му за достъп на основание чл. 59 ал. 1 т. 2 от ЗЗКИ: "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация".

Актът е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя.

Борисов иска незабавно изслушване на Цацаров в НС
Обновена

Борисов иска незабавно изслушване на Цацаров в НС

Лидерът на ГЕРБ е нащрек заради заявката на Кирил Петков да сложи свои хора в прокуратурата

По думи на Цацаров това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от премиера Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Цацаров припомни, че Петков е обявил отнемането на достъпа му пред медиите близо час и половина преди този акт да му бъде връчен, с довода, че се е "провалил на контрола за надеждност".

"Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като "ЦУМ гейт", съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през м. август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин", пояснява Цацаров.

Отнетият допуск нямал общо с оставката на Цацаров

Отнетият допуск нямал общо с оставката на Цацаров

Атанас Славов поясни, че за целта трябва да има конкретни доказателства

Той подчертава, че поводът за издаденото тази сутрин отнемане е именно обявеното вчера от него намерение да подаде оставка. Ясни му били и причините за това. "Ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен", подчертава Цацаров.

Той отрича да е бил разследван, нито да се е провалил на контрол за надеждност - всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, щяло да се окаже клевета.

ИТН за оставката на Цацаров - "мъжка постъпка"

ИТН за оставката на Цацаров - "мъжка постъпка"

Ще правим всичко възможно мнозинството на четворната коалиция да реформира системата

Цацаров посочва, че продължава да изпълнява задълженията си като председател на КПКОНПИ до приемане на оставката, която ще подаде в началото на следващата седмица в Народното събрание. Той допълва, че е издал заповед всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се докладват само на заместник-председателя на Комисията, без негов достъп до тях.

Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране, с оглед упражнения натиск, изтъква Цацаров.

Той заявява и че ще обжалва акта за отнемане по реда, предвиден в закона.