Отнемането на достъпа до класифицирана информация става въз основа на определени показатели, например ако едно лице се счита за ненадеждно заради негови прояви, негови позиции, отношения, връзки - това е основание за отнемане на достъпа.

С тези думи депутатът от "Демократична България" доц. Атанас Славов коментира новината за отнетия допуск на шефа на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров. Отнемането на допуск, по думите на Славов, няма отношение към това дали дадено лице иска или не иска да подаде оставка.

ДАНС отне достъпа на Цацаров до класифицирана информация

ДАНС отне достъпа на Цацаров до класифицирана информация

Премиерът приветства службите за сигурност за решителните действия

Оставката може да е свързана с отнетия достъп, но за да бъде отнет, трябва да има конкретни доказателства и това се преценява от органите, в случая ДАНС, Комисията за защита на класифицираната информация трябва да има конкретни факти и обстоятелства, които налагат това, обясни доц. Славов.

Относно коментара на главния прокурор Иван Гешев по повод днешната декларация на управляващите, той припомни, че отдавна ДБ настояват за отстраняването му от поста. Днешната декларация, според него, аргументирала искането за оставка на Гешев с конкретни факти. Отстраняването на Иван Гешев щяло да стане съобразно конституционните процедури.

Славов обясни, че ако се събере мнозинство във ВСС, би могло и да се стигне до отстраняване на Иван Гешев.

Цацаров хвърля оставка като шеф на КПКОНПИ

Цацаров хвърля оставка като шеф на КПКОНПИ

Той напуска поста от 1 март