Роднини на болно дете от ямболското село Бояново заплашили с физическа саморазправа лекар и санитарка от Детското отделение в болница „Св. Пантелеймон", съобщиха от болницата.

Около 18.15 часа вчера в отделението е доведено за преглед 7-месечно бебе от цигански произход. Дежурният лекар д-р Косева прегледала детето, което през декември миналата година е било на лечение в отделението, предписала лекарства и обяснила на майката, че при промяна в състоянието му, трябва да го доведе отново за преглед.

Детето не беше за прием в болница. Обясних на майката, че с направлението, което имат, могат да отидат и при други лекари и тя излезе при роднините си, които чакаха отпред", поясни лекарката.

След това обаче в отделението влязъл бащата на бебето, който се държал агресивно. Блъснал санитарката и взел ключовете за отделението от нея, при което ранил ръката й. Заплашил д-р Косева с „по-горна инстанция", дори й предложил пари, за да прегледа отново детето. Санитарката заплашил със саморазправа. През това време 7-8 от циганите, дошли с болното дете, блъснали входната врата на отделението и влезли вътре.

Според д-р Косева адекватната реакция на охраната на отделението и двама от мъжете, които придружавали болното дете, помогнали да не се стигне до по-сериозни ексцесии.

Основно крещяха жени, чакащи отвън при двете коли, с които бяха пристигнали в Ямбол. Свидетели казаха, че едната е била пияна", обясни дежурният лекар и добави, че е била много изплашена.

От управата на болницата съобщиха, че са нанесени материални щети на отделението и физическа саморазправа с работещите. Случаите на агресия към медиците напоследък се превръщат в ежедневие, това е трети пореден случай за последния месец.