Рискът от преждевременно раждане може да се намали, ако майките спрат да пушат още през първите месеци на бременността.

Това показват данните от проучване, публикувано в списание Obstetrics and Gynecology.

Според анализ, извършен от екипа на д-р Лаура Полаковски от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта, жените, които отказват цигарите през първото тримесечие излагат бебето си на риск от преждевременно раждане и ниско тегло в сравнение с тези, които не пушат.

Подобна опасност съществува и при бременните, които спират да пушат през втория триместър, отбеляза още тя.

Лекарите припомнят, че пушенето през бременността води до много нежелани ефекти като преждевременно раждане и ограничен растеж.

При по-възрастните жени опасността от пушене през периода на бременността е значително по-висока, подчертават те. Заключението им е на базата на проверка на 915441 картона на новородени от 11 американски щата.

Сред жените, които пушат през целия период на бременността, 10% раждат преждевременно бебета с нормален ръст.
15% доносват бебетата си, но те са с по-малък ръст и тегло спрямо показателите за гестационното развитие и 2% се определят като недоносени. За жените, които се отказват от цигарите през първото тримесечие процентите съответно са 8%, 9% и 1%.

Учените са установили, че жените, които са спрели цигарите през първото тримесечие са редуцирали риска от преждевременно раждане на бебе с нормално тегло с 31%, предотвратили са износването на бебе с по-малки размери с 55% и са намалили с 53% раждането на бебе, неотговарящо на показателите за възрастта от гледна точка на гестационното развитие.

За бременните над 40 годишна възраст рискът от пушене през периода на бременността е значително по-висок, подчертават лекарите.