С решение от 14 март, Централната избирателна комисия (ЦИК) уважи мотивираното искане на главния прокурор на Република България и даде разрешение за привличане на д-р Валентин Павлов като обвиняем за престъпление по чл. 123 ал.1 от НК по разследване на Софийска градска прокуратура (СГП).

Д-р Павлов е кандидат за народен представител в изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

По разпореждане на главния прокурор, решението на ЦИК е изпратено на СГП - за продължаване на действията по разследването. Решението на ЦИК постъпи в прокуратурата днес на 15 март

Даденото разрешение от ЦИК е основание за възобновяване на досъдебното производство.

СГП ще предприеме действия по призоваването на д-р Валентин Павлов и предявяване на обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 14-годишното дете.

Припомняме, че д-р Валентин Павлов е кандидат за народен представител Реформаторкси Блок-Глас Народен за Перник. Също така, вчера той сам е подал заявление в ЦИК, че се отказва от имунитета си. Формално обаче неговото заявление няма сила, тъй като според законодателството, само ЦИК има право да дава разрешение за разследване.

По негови думи, необходимият за детето антидот бил забранен в България, както и че майката е подписала информирано съгласие и на всички въпроси е отговорено, че детето няма никакви придружаващи заболявания.

А това, което пита самият Павлов е: "Въпросът е защо точно в този момент, сега и по този начин се изважда това"