Състав на Софийски градски съд (СГС) освободи предсрочно Цветан Пъков, бизнесменът осъден на 4 години затвор след като прегази шестгодишния Петьо Петров Гевечанов на улица в Панагюрище.

Намаляването на присъдата му е по чл. 73, ал.1 от НПК и е с оставащите му пет месеца и двадесет и един дни затвор.

Бъчварова погна униформени заради прегазеното дете в Панагюрище

Бъчварова погна униформени заради прегазеното дете в Панагюрище

Разпореди проверка

Адвокатите на подсъдимия изложиха пред съда доклад, че през целия си период от изтърпяването на наказанието си Пъков е демонстрирал добро и примерно поведение в затвора, награждаван е многократно за поведението си, освобождаван е в домашен отпуск в рамките на пет дни и не е имал проблем със справянето и овладяване на самоконтрола и гнева си.

Пъков от своя страна заяви пред съда, че съжалява за нелепия инцидент, който е причинил, и ако е имал възможност, би направил всичко, за да избегне катастрофата.

Припомняме, инцидентът при който загина Петьо стана през 2015 г. на изхода за град Стрелча. Около 20 часа вечерта Петьо Гевечанов излиза на уличното платно с колелото си, когато Цветан Пъков връхлита с висока скорост - 78 км/ч., което е с близо 30 км/ч над разрешената от закона скорост от 50 км/ч. в населено място.

Постоянен арест за шофьора, убил на пътя 6-годишния Петьо

Постоянен арест за шофьора, убил на пътя 6-годишния Петьо

Съдът прецени, че обвиняемият може да се укрие

При ареста на шофьора стана ясно, че Цветан Пъков е наказван многократно - повече от двадесет пъти - по административен ред за нарушения на Закона за движение по пътищата.

Предсрочното освобождаване на Цветан Пъков може да се обжалва в рамките на седем дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Малко по-късно през деня от Софийска градска прокуратура (СГП) съобщиха, че са внесли протест срещу предсрочното освобождаване на Цветан Пъков.
Според представителя на Софийска градска прокуратура към настоящия момент целите на наложеното наказание не са изпълнени.