Диалог с летците от авиобаза "Граф Игнатиево" иска заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Това заяви той в свое интервю пред Нова телевизия.

Цветанов се притеснява случаят да не ескалира до крайност, която може да провокира напрежение или противопоставяне.

Каракачанов отсече: Армията не е детска градина
Обновена

Каракачанов отсече: Армията не е детска градина

Не приемам приказки за стачки и бунтове

"Има подзаконови нормативни актове, които са дали правната възможност на пилотите да преценяват дали могат да излеят за тренировъчни полети", обясни Цветанов и припомни вчерашното съобщение на прокуратурата, в което се съобщаваше, че няма умисъл или "бунт" в действията на летците.

Според председателя на ГЕРБ не трябва да се вменява вина, щом няма доказателства някой да е действал умишлено.

Прокуратурата: Летците не са излизали на "бунт"

Прокуратурата: Летците не са излизали на "бунт"

Проверката сочи, че летателният състав не е отказвал задачи

Повече от 16 години се говори за купуване на нови самолети или за самолети, които да отговарят на стандартите на НАТО, изтъква Цветанов.

"За последните години правителството на Бойко Борисов успя да осигури необходимия финансов ресурс, за да могат да бъдат окомплектовани със съответните резерви части, закупуването или отремонтирането на двигателите към сегашната военна техника, които самолети да имат съответната летателна способност", обясни Цветан Цветанов и допълни, че компетентните органи трябва да преценят дали всичко това е изпълнено, дали необходимата документация е била предоставена при изпълнението на тези поръчки.

Русия крие как ни ремонтира двигателите

Русия крие как ни ремонтира двигателите

Каракачанов чака до края на седмицата отговор от руската компания

Той припомни случая за проблемите с необходимата документация на двигателите.

Цветанов смята, че за да има сигурност за пилотите и да се изчистят проблемите, Министерство на отбраната трябва да предприеме нужните действия.