Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов подчерта по време на пресконференция в БТА, че ведомството му е постигнало много сериозни успехи в борбата с фалшификаторите на валута през последните 2 години, но съдебната система на прави достатъчно за финализирането на борбата с този сектор на престъпността.

По отношение на вчерашната операция "Валутата", Цветанов посочи, че са били заловени над 100 000 фалшиви долара, 50 000 фалшиви евро, както и три чувала с изрезки за 50-еврови банкноти. Освен това, силовият министър посочи, че антимафиотите са открили фалшиви миналогодишни винатеки и банкноти от 50 лева в начален етап на изготвяне.

Вицепремиерът посочи, че в последно време са били разбити толкова много печатници за пари-менте, че се появява въпросът дали между 2005г. и 2009г. този престъпен отрасъл е липсвал в България.

Според Цветанов обаче операциите срещу фалшификаторите на валута се превръщат в „необоснован разход", когато арестуваните лидери на престъпни групи получават минимални или никакви присъди.

Силовият министър даде пример с Марин Стоянов, задържан с международна заповед, издадена от германските власти във връзка с източването на 370 000 евро от банкомати.

Благоевградският окръжен съд му наложил постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража", но след това софийските магистрати се съобразили с чистото съдебно минало на обвиняемия, малкото му дете и обещанията, че няма да се укрие. В резултат Стоянов излязъл на свобода срещу гаранция от 500 лв. и изчезнал.

Цветан Цветанов посочи, че скоро след това последвала вербална нота от немската прокуратура. Вътрешният министър заяви, че заради подобни случаи е склонен да застане зад твърдението на американския посланик Джеймс Уорлик за двойните стандарти в българската съдебна система.

Въпреки това вицепремиерът подчерта, че уважава съда, но иска адекватни наказания за фалшификаторите, защото всичко друго би било скрито толериране на престъпленията. Цветан Цветанов предупреди, че страната ни може да се превърне в заплаха за стабилността на ЕС заради високото качество на родните фалшификати, които са засичани в 24 европейски страни.

Силовият министър определи оставката на съдия Душана Здравкова като „личен мотив, който не виждам смисъл да бъде коментиран". Въпреки това, той добави, че в случая става въпрос за човек, станал известен с помощта на ГЕРБ, който сега отново търси внимание. Цветанов добави, че Алексей Петров вече е поканил Душана Здравкова в екипа си.