От РЗС представиха писмо, написано лично от Петър Стоянов - Сумиста в присъствието на Емил Василев, в което се казва, че Сумиста и вътрешният министър Цветан Цветанов са се срещнали в Гранд хотел Варна в деня преди покушението срещу Юри Галев.

Това стана ясно по време на пресконференция в централата на партията. „Показанията" на Сумиста са от 8 ноември и са дадени в следствения арест в Шумен.

Дни по-късно в РЗС се получава диск, на който е записан 40-минутния разговор между адвокат Василев и Сумиста. Емил Василев коментира, че това е демонстрация на използване на подслушващи и записващи устройства.

Той не може да си обясни кой и с каква цел е записал разговора между двамата, но посочи, че в момента дискът се намира в сейф на сигурно място. По време на разговора, по думите на Емил Василев, Сумиста е разкрил изключително интересни неща, които касаят националната сигурност.

Силовият министър стоял и зад енергиен картел
Още...

Записът ще бъде изпратен до ВСС, президента и другите компетентни власти, след което ще бъде разпространен чрез медиите, ако органите се произнесат, че информацията не застрашава националната сигурност.

Срещата между Сумиста и Цветан Цветанов, за която се споменава в написаното от Петър Стоянов писмо, се е състояла на четири очи. В хотела са били още директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и заместник главен секретар на МВР Станимир Флоров и известният български певец Веселин Маринов.

По думите на Емил Василев, вътрешният министър Цветан Цветанов е предложил на Сумиста да изпълнява конкретни функции в ГЕРБ. „Знам конкретно какво му е предложил Цветанов, но ако кажа нещо повече, подлагам под риск живота на поне двама души", коментира Емил Василев.

Той потвърди, че Сумиста и вътрешният министър са имали регулярни срещи. Лидерът на РЗС Яне Янев определи като изключително опасна тенденция нерегламентираните срещи между министър на вътрешните работи и човек, за който се твърди, че е бил част от организираната престъпна група на „Килърите".