Български гражданин беше пребит от турски граничари на българска територия. За саморазправата стана ясно вчера, 2 ноември. 

Към момента е изяснено, че гранични служители от турски произход са използвали физическа сила спрямо български гражданин, който вече е бил преминал в родна територия - на ГКПП "Лесово". Мъжът пътувал от Турция към България и преминал през турския пункт "Хамзабейли".

Турски граничари удрят българин на ГКПП "Лесово"

Турски граничари удрят българин на ГКПП "Лесово"

Цацаров е разпоредил спешно разследване от прокурор

Пострадалият български гражданин обясни какво точно се е случило през сутринта на 29 октомври. По думите му малко преди да бъде нападнат той безпроблемно преминал граничния пункт откъм турска територия.

Пред Нова телевизия българинът заяви още, че саморазправата започнала докато той чакал с автомобила си на гише "Дезинфекция" от българската страна на границата. Тогава турски граничар отворил внезапно вратата на колата му и ударил силно българина в областта на окото.
"Единият турски граничар ме блъскане по гърба. Другият ме риташе в бедрата. Третият ме дърпаше. Дрехите ми бяха разкъсани", добави пострадалият. По думите му и преди е имало подобни ексцесии със служителите на турската гранична смяна.

Няма оправдание за грубостта на турския граничар според МВР шефа

Няма оправдание за грубостта на турския граничар според МВР шефа

Турските митничари се страхували от уволнение и затова набили българина

Към момента пострадалият е с отток на лявото око, както и разкъсване на устната. Мъжът е категоричен, че ще потърси съдебна отговорност от тримата граничари - ще иска по 30 хил. лв. обезщетение за причинените телесни щети от всеки граничар.

От своя страна турските граничари се оправдали, че дърпали мъжа обратно към турския пункт, защото забравили да му ударят определен печат.

Още вчера стана ясно, че за инцидента е уведомена Районната прокуратура в Елхово и вече по случая е образувано досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда. Разследват се причините за възникване на инцидента, действията на чуждестранните длъжностни лица и начина на влизането им на територията Република България. За случая е уведомен и главният прокурор Сотир Цацаров, който е разпоредил разследване в максимално кратки срокове.

Екатерина Захариева: Премиерът уважава личните решения

Екатерина Захариева: Премиерът уважава личните решения

Можем да приемем най-прекрасните закони, важно е как ги прилагаме

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви пред bTV, че турските власти вече са започнали разследване по случая. Стана ясно също така, че Турция се е извинила официално за случилото се с българския гражданин.