"Това е изключително тежък сектор, нуждаещ се от тежки реформи". Така вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира оставката на здравния министър пред bTV. Тя предположи, че е възможно да се засягат и лични интереси.

"До колкото познавам премиера той уважава личните решения", това каза външният министър относно приетата от Бойко Борисов оставка. За нея най-важно е да се запази репутацията на кабинета. "Имаме разследване на органите, не е установено престъпление", поясни тя за казуса на проф. Петров.

Здравният министър подаде оставка

Здравният министър подаде оставка

Борисов я прие

На въпрос за избор на наследник на Николай Петров, Захариева каза: "Решението ще си бъде на премиера, парламентът ще го гласува, така че пожелавам успех, на който и да е. Нека да изчакаме решението, ще разберете скоро".

Екатерина Захариева обясни, че кабинетът има ясен антикорупционен план. За нея много по-важно е как ще се прилагат законите.

"Ние можем да прием най-чудесните и прекрасните закони, въпросът е как ще ги прилагаме на практика", отсече тя.

За избора на нов Висш съдебен съвет, Захариева обясни, че това са мажоритарни избори. Две са звената, над които се набляга - корупция и организирана престъпност. Тя обясни, че в последните десет години има голям напредък в борбата с организираната престъпност. "Не може да се казва, че няма никакъв напредък", изтъкна Захариева и добави, че се знае къде са проблемите и се работи върху тях.

Едно от най- желаните неща от съдии и съдийски организации е било силно съдийско самоуправление, обясни вицепремиерът. "Част от политическите партии не желаеха да подкрепят силно съдийско самоуправление", изтъкна министър Захариева.

БСП, ДПС и "Воля" разговарят за вот на недоверие

БСП, ДПС и "Воля" разговарят за вот на недоверие

15 млрд. лв. потъват в корупция годишно според сигнал до Нинова

Екатерина Захариева не вижда как БСП ще искат вот на недоверие и как говорят за корупция. Тя изтъкна случая с кмета на Батак и акцентира, че ГЕРБ го призовават да подаде оставка, но той не е техен кмет. БСП се разграничили, но кметът още е на власт. Тя натърти и че в БСП също се разследва за корупция.

Кметът на Батак да поеме отговорност, призовават червени депутати

Кметът на Батак да поеме отговорност, призовават червени депутати

БСП не прави политически чадър, защото не е управляваща партия

"Целта на БСП не е да се бори с корупцията", заяви Захариева и добави, че опозицията се стремяла само да вкарва ГЕРБ в обяснения, вместо да се приемат закони.

Случаят на побоя на българин на турската граница се разследва, обясни външният министър. "Веднага след този казус гранична полиция е поискала обяснение от турските си колеги", коментира случая Екатерина Захариева. Тя обясни, че има записи на камерите, но тя не ги е гледала все още.

Турските митничари пребили българина заради пропуснат печат
Обновена

Турските митничари пребили българина заради пропуснат печат

Граничарите дърпали сънародника ни обратно в турския пункт

"Надявам се да не е честа практика", изтъкна Захариева и добави, че за пръв път чува за такъв казус. Министър Захариева увери, че тече проверка на прокуратурата и е получено извинение от турска страна. Турските власти също ще разследват случая.