Кметът на Батак Петър Паунов е напуснал БСП през 2015 година. Това заяви пред Нова телевизия народният представител от БСП Александър Симов.

Поради тази причина БСП няма как да наложи санкция на кмета на Батак. "Нашата позиция си остава принципна и е заявена след драмата "Кумгейт", заяви Симов и добави, че Паунов трябва да понесе своята отговорност, когато изнесените данни бъдат доказани.

Припомняме, Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе в съда обвинителен акт спрямо кмета на Батак Петър Паунов за това, че в качеството си на кмет е продал държавен имот.
Вчера, 2 ноември, ГЕРБ поискаха оставката на Петър Паунов.

ГЕРБ иска оставката на кмета на Батак

ГЕРБ иска оставката на кмета на Батак

За уронване престижа и доброто име на общината в резултат на незаконни действия

Според Симов този случай показва, че темата корупция е в центъра на дневния ред на България. Той припомни и за повдигнатите обвинения срещу кмета на Асеновград, които бяха свалени от прокуратурата. Симов обясни още, че БСП няма как да прави политически чадър над когото и да е, защото левицата е опозиция, а не управляваща партия.

Относно предстоящия вот на недоверие Симов заяви, че борбата с корупцията не е приоритет за ГЕРБ. Това ставало ясно от предложението на ГЕРБ председателя на антикорупционния орган да се назначава от правителството.
"Няма как това мнозинство да разследва себе си. Затова ние поставяме темата и ще видим, дали имаме сред другите партии общи позиции", поясни Симов и добави, че вотът на недоверие всъщност е най-мощният инструмент една опозиция да постави проблем на дневен ред.

БСП пита ГЕРБ кои са фалшивите новини

БСП пита ГЕРБ кои са фалшивите новини

Деница Златева и Севдалина Арнаудова си задават въпроси

Симов коментира и т. нар. регистър с фалшиви новини на ГЕРБ. Според него в регистъра си герберите не оспорват някакви неистински твърдения, а политически позиции. Реплики на Симов също присъствали в този регистър - той казал, че искането на ГЕРБ да прави учебници за бедни и богати би било краят на държавата.

"Нека да опитат да оборят бестселъра "Шайка", тъй като виждам, че един от основните борци ще е Антон Тодоров. Да си опровергае книгата", предложи още червеният депутат.

Вотът на недоверие на есен е неизбежен според Жельо Бойчев

Вотът на недоверие на есен е неизбежен според Жельо Бойчев

Всеки един от секторите можел да бъде подложен на вот на недоверие

Депутатът от БСП Жельо Бойчев също коментира предложението за вот на недоверие. Пред БНТ той заяви, че България има нужда от промяна. "Има нужда от разговор за корупцията и злоупотребата с власт. Ние ще го изнесем с искания вот на недоверие", отсече категорично Бойчев.

Според Бойчев още от самото сформиране на правителството се е започнало със скандални назначения, защото политиката на ГЕРБ и ОП не била поставена на принципна основа с ясна законодателна програма.

Депутатът добави, че се надява на предстоящите разговори с другите опозиционни партии по темата "вот на недоверие" БСП да получи подкрепа. "Първата ни цел е да направим много съдържателни мотиви за вота", посочи още Бойчев.

БСП, ДПС и "Воля" разговарят за вот на недоверие

БСП, ДПС и "Воля" разговарят за вот на недоверие

15 млрд. лв. потъват в корупция годишно според сигнал до Нинова