"БСП трябва да решават първо вътрешните си проблеми." Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседание на Изпълнителната комисия на партията, свикана извънредно по настояване на министър-председателя Бойко Борисов във връзка с вчерашния 49-ти Конгрес на БСП.

Припомняме, по време на конгреса лидерът Корнелия Нинова упрекна ГЕРБ, че правят паралелна държава и налагат нов вид модерно робство.

Нинова освобождава народа от веригите на ГЕРБ с вот на недоверие
Обновена

Нинова освобождава народа от веригите на ГЕРБ с вот на недоверие

Опозицията не може да бъде опитомена, отсече лидерът на БСП

"БСП трябва да решават първо вътрешните си проблеми, но не трябва това да им бъде алтернативното говорене за бъдещо управление. Когато не можеш да овладееш своята партия, когато нямаш подкрепата от твоята партия, когато съответните съмишленици на тази партия започват да напускат тази партия заради лидера си, не смятаме, че е сериозно да хвърляш обвинения за модерно робство към партия, която през последните десет години е спечелила демократично изборите за местна власт, изпълнителна власт и президентската институция.
За БСП явно алтернативата на управление е да могат да формират фалшиви новини, да могат да вкарват интриги, но не и да представят това, което прави днес правителството във външнополитически план и на тази стабилност и икономически растеж във вътрешнополитически план", допълни Цветанов.

ГЕРБ: Няма да мълчим пред лъжите от БСП

ГЕРБ: Няма да мълчим пред лъжите от БСП

Изречените груби неистини от лидерите на БСП

Цветанов беше категоричен: "Не смятаме, че искането на вот на доверие става с магическа пръчка и можеш веднага да станеш алтернатива на сегашното управление".
По думите му това, което прави ГЕРБ след проведените избори на 26 март е да изпълни управленската си програма - да се бори ефективно срещу корупцията, организираната престъпност и да изпълни приоритетите си във връзка с предстоящото председателство.

ГЕРБ наистина искат да се борят с корупцията

ГЕРБ наистина искат да се борят с корупцията

Министърът Захариева уточни, че все още не разполага със списъка от 70 лица със забрана за влизане в Турция

"Относно темите, свързани с борбата с корупцията и как ще се бори БСП - всички ние знаем в исторически план кой как е стоял и как се е борил с корупцията. Ето ви данните къде се намира БСП, когато управлява и данните, когато ГЕРБ управлява. Абсолютно несъстоятелна теза, но обслужваща само и единствено популизма, клюкарството, а това не е политическа алтернатива", отсече Цветанов.

Тома Биков заяви, че вече в ГЕРБ си подготвят регистър на фалшивите новини, излизащи от централата на БСП.
Като такива той определи изказванията:
"Отнемат ни председателството", изказване на Румен Гечев, преповторено от други политици на БСП; "Няма 160 млн. евро за ограда" - "налагаше се да опровергаваме тази лъжа точно преди шест месеца" според Биков.

БСП не използва фалшиви новини, отсече Нинова
Обновена

БСП не използва фалшиви новини, отсече Нинова

Нинова пита отново: Ще има ли многофункционални сили на НАТО в Черно море

Цветан Цветанов заяви още, че от ГЕРБ не искат да водят дебата по този начин, че да се възприема твърдението, че българската опозиция трябва да бъде опитомена (б. р. изказване, направено вчера по време на Конгреса на БСП от лидера Корнелия Нинова).
"Ние искаме силна опозиция, но в момента виждаме, че тя става дивашка опозиция, защото с подобен подход могат само да разграждат институциите в България и доверието, което сме създали в Европа и лидерството, което има днес Бойко Борисов", коментира Цветанов.

От ГЕРБ настояха за диалог. "Ние правим диалог и сме винаги с протегната ръка, за да изградим средата за сигурност", обясни още Цветанов и визира изграждането на добросъседски отношения с всички държави. По думите му е недопустимо да противопоставяш европейското председателство на България с приятелството с Русия - страна, с която трябва да имаме прагматични отношения.

БСП вреди на политическата система с компроматната война, критикува Цветанов

БСП вреди на политическата система с компроматната война, критикува Цветанов

За Цветанов приемането на оставката на Добрев било равно на предателство

Според Цветанов стратегическото партньорство със САЩ е водещо и в отношенията на ЕС. "Да излиза БСП и да слага като някакъв разкол позицията на страната ни - това е недопустимо", каза още Цветанов и допълни, че в никакъв случай ГЕРБ не трябва да се придържа към тяхното говорене.

"БСП няма да бъдат алтернатива на управление, защото няма да могат да спечелят избори с този си начин на поведение и с тази конфронтация, която водят", отсече Цветанов.
"ГЕРБ спечели демократично изборите през последните десет години. ГЕРБ ще спечелва тези избори, защото ние сме партията, която е най-близко до хората и сме в ежедневен контакт с тях. Това е силата на ГЕРБ и ще продължим да го правим. А БСП има своята история на загуби от политическа партия ГЕРБ", каза Цветанов.

ГЕРБ се зарече никога да не влиза в управление с БСП

ГЕРБ се зарече никога да не влиза в управление с БСП

Алтернативите, които представят БСП, са далеч от здравия разум според Цветанов

Относно ескалацията на напрежение между БСП и ГЕРБ и разликите в речта на двете партии Томислав Дончев заяви, че герберите не са изнервени, напротив - опитват се дадат позитивни примери.
"Пронизан съм от хладнокръвие. Ако трябваше да бъда нелюбезен щях да кажа други работи. Можеше да направим примерно лингвистичен анализ - там нещата стават още по-опасни, защото се говори за вериги, робство, хлебарки и т. н.
Когато коментирам алтернативния бюджет можеше да кажа, че това е механичен сбор от всички идеи, с които левицата губи изборите в последните четири години. Това е факт, ама не го казах, защото исках да бъда любезен. Ако не исках да бъда любезен щях да ви кажа, че когато социалистическата партия пожелае да освобождава народа, аз винаги се изнервям поради исторически причини, но не го казах - защото исках да бъда любезен", коментира Дончев.

ГЕРБ не успя да направи председателството национална кауза, смята Станишев

ГЕРБ не успя да направи председателството национална кауза, смята Станишев

БСП е най-демократичната партия в България, категоричен Станишев

Относно председателството на България на Съвета на Европейския съюз, ресорният министър Лиляна Павлова заяви: "Осъзнаваме националната отговорност, която носим всички ние - всички български граждани, всички български политици, опозицията включително за това България да бъде стабилен, надежден, отговорен пълноправен член на ЕС, който на 10-та година от своето членство поема председателството на Съвета".

Според Павлова опитът на политически централи да се заиграват с тази тема, да я политизират, да я манипулират и да произвеждат фалшиви новини е грозен и недостоен акт, чиято единствена цел е, спасявайки своите вътрешнополитически проблеми, да загробят имиджа на България, да уронят престижа на България, да покажат че има политическа нестабилност и дестабилизация в България. "Нещо, което е пагубно", посочи Павлова.

Да не се заиграваме с председателството на ЕС

Да не се заиграваме с председателството на ЕС

Предстои много работа

Тома Биков пък разви тезата защо от БСП искат вот на недоверие по темата антикорупция, запитвайки кога точно ще се проведе този вот - "в началото на председателството ли".

По думите му е лесно да се говори за корупцията "ангро" вместо по конкретни сектори. Той бе категоричен, че явно в левицата имат проблеми с корупцията. "Там има хора на много високи позиции, арестувани за нелегален пренос на пари през сръбско-българската граница", коментира още той и визира депутатът Кирил Добрев.

Биков припомни и поздрава на говорителя на ЕК Марк Грей от 2007 г. към тогавашния премиер Сергей Станишев за уволнението на Корнелия Нинова като зам.-министър на икономиката заради съмнения за корупция.

Биков заяви и че се надява по време на председателството тази черна кампания да спре, защото по този начин БСП компрометирали цялата политическа и медийна среда в България.