"ГЕРБ пропуска шанса да направи председателството национална кауза  и да го превърне в нова база  за обединение на българското общество." Това каза евродепутатът и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Нинова освобождава народа от веригите на ГЕРБ с вот на недоверие
Обновена

Нинова освобождава народа от веригите на ГЕРБ с вот на недоверие

Опозицията не може да бъде опитомена, отсече лидерът на БСП

Бившият лидер на БСП представи документ за политическата визия за бъдещето на Европа. Документът "Повече социална Европа в интерес на хората" трябва да бъде приет от 49-тия конгрес.
В него се посочват и приоритетите по отношение на българското председателство и визията на Европа, различна от предлаганите пет сценария в Бялата книга на Жан-Клод Юнкер.

"Най-лошото, което може да се случи е българското председателство да бъде една пропусната възможност", посочи Станишев. По думите му днешният момент е исторически за бъдещето на Европа. "Води се дебат как да се промени ЕС, как да се променят неговите институции и политики. Всеки ден се взимат решения", посочи още той.  

Като ключови моменти за развитието  на Европа той посочи бъдещето на кохезионната политика и процеса на подготовка за излизане на Великобритания.

Според Станишев такъв документ би трябвало да представи българският премиер, но вместо това усилията се свеждат до ремонти, логистика, голяма част от тях с тежък привкус на корупция. По думите му така и не се е провел същностния разговор за председателство. "Във външнополитически план в Европа не се очаква нищо от българското председателство", констатира Станишев.

Той настоя, че във визията за мястото на България в Европа - опонентите на БСП се опитват да представят единствено себе си на терена на европейската идея, "представяйки БСП като антиевропейска партия". В този контекст Станишев припомни, че молбата за членство в ЕС подадена от правителство на социалистите.

Станишев се обърна към съпартийците си с настояването БСП отново да стане мотор на дискусията, която поставя България в Европа, защото в противен случай има реална опасност страната ни да бъде изтласкана в периферията на ЕС и да стане безгласен член.

Конгресът на БСП с първи удар срещу Нинова

Конгресът на БСП с първи удар срещу Нинова

Социалисти поискаха Конгресът на БСП да избира лидер

Станишев разкритикува и разломите по време на конгреса и настоя, че БСП трябва да бъде силна и сплотена. По думите му БСП е най-демократичната партия в България. "В нея винаги е имало различи мнения ,защото в спора се ражда истината. Обща е отговорността и на ръководството и на всеки активист на БСП да излезем от този конгрес единни. Нашите членове и симпатизанти очакват силни политически битки с опонентите ни, в интерес на хората, а не да се изтребваме помежду си", каза още той.

Екслидерът на левицата коментира, че БСП е готова за управление. Националният интерес изисквал отговорност, компетентност и кураж за водене на политическите битки. "Всички са обезпокоени от липсата на доверие в европейските институции. Всички виждаме гнева на хората. Трябва ясно да дефинираме причините за това", отсече той.

Според Станишев обединена Европа е престанала да бъде разпознаваема като политически проект. Той посочи като цел номер 1 на социалистите в Европа запазването и развитието на Европейския социален модел и поиска правителството да влезе в диалог с ЕК и да приеме план за действие за европейския социален модел.
"На всички им е омръзнало от думи, всички искат действия".

Станишев против ограниченията - кохезионността най-важна

Станишев против ограниченията - кохезионността най-важна

Корина Крецу благодари на социалистите за подкрепата

Станишев посочи и че следва България да бъде в ядрото на променящия се ЕС, а на да не бъда изтласкана в периферията. "Настояваме за приемане в Шенген. Това, което се случва на България е скандал".

Необходимо е правителството да си свърши работата и да направи дипломатическа инициатива. Той настоя за приемане на пътна карта за приемането на България в Еврозоната и създаването на пост с ранг на заместник-министър за влизането ни в ЕRМ-2.

Следващият приоритет e многогодишната финансова рамка, определяща бюджета на ЕС за 7 години. Този дебат е изключително важен за страната ни, защото той ще започне по време на председателството. За БСП е важно кохезионната политика и общата селскостопанска политика да не бъдат орязани. Трябва да се запазят както нивата на финансиране, така и принципите.

Гюнтер Йотингер разбра колко е важна за България кохезионната политика

Гюнтер Йотингер разбра колко е важна за България кохезионната политика

За България най-важно е развитието на селските райони и инфраструктурата